«Πόλεμος» στον Περσικό λόγω ISIS: Οι υπόγειες διαδρομές Κατάρ-Τουρκίας και ο ρόλος του Τραμπ

Με αβεβαιότητα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης την πρωτόγνωρη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αραβικές χώρες και Κατάρ.

Ο βαθμός εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το Κατάρ, οι σχέσεις του με την Τουρκία, ο ρόλος του Ιραν αλλά και η στάση των ΗΠΑ, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της κρίσης.

Ο Τραμπ πίσω από τον αποκλεισμό;

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε σήμερα τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού με την απόφασή χωρών της περιοχής να απομονώσουν το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. «Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσα ότι η χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας πρέπει να σταματήσει.

Οι ηγέτες έδειξαν με το δάκτυλο το Κατάρ- Και κοιτάξτε!» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα tweet. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον καταριανό ομόλογό του μετά από την απόφαση ισχυρών αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με Κατάρ, σύμμαχό τους στον Κόλπο, όπως είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο επανέλαβε τα θετικά σχόλιά του για το Κατάρ, ιδιαίτερα για την φιλοξενία μιας σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής βάσης και για την “αδιάκοπη δέσμευσή (του) στην περιφερειακή ασφάλεια”, επιμένοντας στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων παρά τον χαιρετισμό του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, της απόφασης των αραβικών χωρών να δικόψουν σχέσεις με το Κατάρ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr… 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ