Οι αντιδράσεις των Γάλλων μετά τη νίκη του Τραμπ

«Απόλυτη ανατροπή όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο που μοιάζει πλέον με τοπίο στην ομίχλη», χαρακτηρίζουν την νίκη Τραμπ πολλά δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο. Η ενημέρωση είναι  συνεχής με απευθείας συνδέσεις και ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Realnews, Μαρία Δεναξά, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, που σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, το επιτελείο του Φρανσουά Ολαντ είχε φτιάξει μια μόνο συγχαρητήρια επιστολή που είχε αποδέκτη την Χίλαρι Κλίντον. Οι σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου δεν είχαν προετοιμαστεί για νίκη του Ντοναλντ Τραμπ.

Ωστόσο η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που από το πρωί πανηγυρίζει,  δεν έχασε την ευκαιρία και πήρε την σκυτάλη. Λίγη ώρα πριν  από την ανακοίνωση της νίκης Τραμπ, η αρχηγός της ακροδεξιάς  μέσω του Twitter, συνεχάρη τον νέο αμερικανό πρόεδρο.  Συγκεκριμένα έγραψε: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντοναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Γάλλοι πολιτικοί όπως είναι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πριν από λίγο δήλωσε πως «η αμερικανική εκστρατεία δεν ήταν ένα καλό θέαμα για την δημοκρατία». Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερώ, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι στην περίπτωση εκλογής του Τραμπ η Γαλλία θα τον συγχαρεί και συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια ηχηρή αντίδραση ήταν αυτή του Ζεράρ Ερώ, πρέσβη της Γαλλίας στις ΗΠΑ, που έγραψε στο Twitter: «Μετά το Brexit και αυτή την εκλογή, τα πάντα πλέον είναι πιθανά. Ο κόσμος καταρρέει στα μάτια μας. Ζάλη». Για τον ανταποκριτή της Φιγκαρό στην Ουάσιγκτον, «μέσα από αυτή την ψήφο εκφράστηκε η οργή της λευκής μεσαίας τάξης που δεν μπόρεσε το επιτελείο τα Χιλαρι Κλίντον, αλλά και οι δημοσκοπήσεις να εκτιμήσουν την έκταση της».

Για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, «ο ρατσισμός και ο σεξισμός αναβίωσαν στις ΗΠΑ με αυτή την εκλογή». Για άλλους πρόκειται «για ένα ηχηρό Βrexit, που δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες του».

Στο διαδίκτυο τώρα πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων αναμένουν την πρώτη συνάντηση Μέρκελ- Ολαντ – Tραμπ και εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα στους Γάλλους ψηφοφόρους, οι οποίοι σε λίγους μήνες θα κληθούν να εκλέξουν τον επόμενο Γάλλο πρόεδρο και η μόνη που φέρεται να έχει μεγάλη αποδοχή είναι η Μαρίν Λεπέν.

Η ψήφος των Αμερικανών απενοχοποιεί και τους Γάλλους ψηφοφόρους, που ίσως θα πάνε τώρα πιο εύκολα να ψηφίσουν την ακροδεξιά.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατακρημνίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της νίκης Τραμπ

Το σχόλιο της Κομισιόν για την εκλογή του Τραμπ

Ανησυχία του Γάλλου ΥΠΕΞ για τη νίκη Τραμπ: Τίθενται πολλά ερωτήματα…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ