Εκκλησία λειτούργησε ξανά μέσα στα χαλάσματα της Μοσούλης – ΦΩΤΟ

Καθώς η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τον ζυγό του Ισλαμικού Κράτους διανύει από χθες την τρίτη εβδομάδα της, οι εχθροπραξίες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά από τα περίχωρα στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, επίλεκτες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού κατάφεραν να διεισδύσουν στη βιομηχανική ζώνη του Γκογκτζάλι, στα ανατολικά περίχωρα της Μοσούλης.

Στη συνέχεια, προωθήθηκαν στη συνοικία Καράμα, εντός των ορίων της πόλης, όπου ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, ο ιρακινός στρατός είχε εκπορθήσει τους μαχητές του Ι.Κ. από το χωριό Μπαζουάγια, το τελευταίο οχυρό τους πριν από τη Μοσούλη στο ανατολικό μέτωπο της εκστρατείας.

Τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης Abrams, συνόδευαν τις δυνάμεις πεζικού, οι οποίες υποστηρίζονταν από επιθέσεις του ιρακινού πυροβολικού και της αμερικανικής αεροπορίας εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι τελευταίοι προσπάθησαν να ανακόψουν την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων με επιθέσεις αυτοκτονίας, χωρίς επιτυχία.

Όπως δήλωσε ο Ιρακινός ταξίαρχος Σαλάμ αλ Ομπέιντι, αρκετοί κάτοικοι των περιοχών όπου διείσδυσαν οι δυνάμεις του ύψωναν στα μπαλκόνια τους λευκές σημαίες, διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύουν να αντισταθούν στον κυβερνητικό στρατό.

Απελευθέρωση χωριών

Παράλληλα, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά απελευθέρωσαν πέντε χωριά, εκδιώκοντας τους μαχητές του Ι.Κ., στο βόρειο μέτωπο της εκστρατείας, κινούμενοι προς τη Μοσούλη. Τον κλοιό της πολιορκίας συμπληρώνουν και σιιτικές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το Ιράν και αναπτύσσονται δυτικά της Μοσούλης, με στόχο να εμποδίσουν ενδεχόμενη αναδίπλωση των τζιχαντιστών στη Ράκα, τη μεγαλύτερη πόλη που εξακολουθούν να ελέγχουν στη γειτονική Συρία.

Βραδύτερη είναι η πρόοδος της εκστρατείας στο νότιο μέτωπο, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει σύντομα το μέτωπο των επιχειρήσεων, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησής του προειδοποιούν ότι ο αγώνας για τη συντριβή του Ι.Κ. θα είναι δύσκολος και ενδέχεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Σε αντίποινα για την πολιορκία που υφίσταται στη Μοσούλη, την οποία έχει ανακηρύξει άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου», το Ι.Κ. προχώρησε σε επιθέσεις αυτοκτονίας σε σιιτικές, κατά κύριο λόγο, συνοικίες της Βαγδάτης, την Κυριακή.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – οι περισσότεροι σε λαϊκή αγορά, κοντά σε σχολείο της συνοικίας Χουρίγια.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να καθυστερήσει η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της Μοσούλης, αλλά και η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», την οποία διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον συριακό Βορρά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Ράκα θα αρχίσει, ενώ θα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η μάχη της Μοσούλης.

Η Τουρκία επιδιώκει ρόλο και στις δύο επιχειρήσεις, ενώ πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην συμπεριλάβουν στην εκστρατεία της Ράκα ένοπλες δυνάμεις του συριακού κουρδικού κόμματος PYD.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ο Τραμπ μειώνει τη διαφορά του από την Κλίντον

Handelsblatt: Η Τουρκία εξελίσσεται σε δικτατορία

Ιαπωνία – Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ