Οι τζιχαντιστές επεκτείνονται σε Αφγανιστάν και Λιβύη

Λερναία ύδρα με πολλά κεφάλια και διαθέσεις… μετάστασης, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μπορεί πλέον να «χάνει» στη Συρία υπό το αδιάκοπο σφυροκόπημα Ρώσων, Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών.

Την ίδια ώρα ωστόσο, εμφανίζεται να «κερδίζει» σε Αφγανιστάν και Λιβύη, εκμεταλλευόμενο την ελευθερία κινήσεων που του επιτρέπουν οι συνθήκες ακυβερνησίας που επικρατούν στις συγκεκριμένες χώρες.

Βλέποντας τον στρατιωτικό κλοιό να σφίγγει απειλητικά γύρω τους στο έδαφος της Συρίας (με τη δυναμικότερη συμμετοχή πλέον των Γάλλων, των Βρετανών αλλά και των Γερμανών), οι τζιχαντιστές αναζητούν νέα καταφύγια επεκτείνοντας την παρουσία τους σε περιοχές κυρίως της Λιβύης και του Αφγανιστάν.

Ήδη, πολλοί είναι εκείνοι διεθνώς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η επόμενη μεγάλη μάχη στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών πρόκειται να δοθεί εντός των συνόρων της Λιβύης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, έχουν σπεύσει να υπογραμμίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ διοργανώνει μάλιστα διεθνή διάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στις 13 Δεκεμβρίου στη Ρώμη, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τους φόβους για επικείμενη… λιβυοποίηση της συριακής κρίσης. Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν ήδη αναγνωριστικές πτήσεις (αλλά και στοχευμένες επιθέσεις) με drones πάνω από το λιβυκό έδαφος, ενώ η Τυνησία έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Λιβύη.

Όσο για την κατάσταση εντός των λιβυκών συνόρων, οι τζιχαντιστές ελέγχουν πλήρως το λιμάνι της Σύρτης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για την παρουσία περίπου 1.500 μαχητών του ISIS μόνο στην εν λόγω πόλη όπου να σημειωθεί ότι υπάρχει και αεροπορική βάση, ενώ απειλούν και την παραλιακή πόλη Ντέρνα ανατολικότερα.

Χάος

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανατροπή και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη παραδόθηκε στο χάος, καθώς δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις και δεκάδες επιμέρους ένοπλες ομάδες άρχισαν να μάχονται για τον έλεγχο των επί της ουσίας ακυβέρνητων εδαφών.

Αλλά και βορειότερα, στο μακρινό και πολύπαθο Αφγανιστάν, πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν ανησυχητική επέκταση των τζιχαντιστών. Οι εξτρεμιστές του ISIS έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν το δικό τους χαλιφάτο στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, εκτοπίζοντας τους Ταλιμπάν οι οποίοι φέρονται από την πλευρά τους να διανύουν φάση εσωτερικών τριγμών και διασπάσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, περίπου 1.200 με 1.600 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν ήδη σημαντικές εκτάσεις νότια της πόλης Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά, όπου έχουν μάλιστα επιβάλει και τη σαρία.

Συνολικά δε, το ISIS φέρεται να πραγματοποιεί εκστρατείες με στόχο τη στρατολόγηση νέων μαχητών σε μεγάλο μέρος της χώρας (σε τουλάχιστον 25 από τις 34 επαρχίες). Ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί (περισσότερες από 17.000 οικογένειες, σύμφωνα με τις ίδιες τις αφγανικές Αρχές) έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα ανατολικά, δημιουργώντας φόβους για νέα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Ήττα για τον Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Ομπάμα: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος

Άνοδος εφιάλτης για την ακροδεξιά στη Γαλλία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ