Οι τρεις άνθρωποι που μετράνε στη διαπραγμάτευση για το Bloomberg

Τρεις ανθρώπους που πρέπει να ακούει κάποιος για το εν εξελίξει «ελληνικό δράμα» παρουσιάζει το Bloomberg.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει πως επίκειται συμφωνία, για να δεχθεί την επόμενη στιγμή την αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν δικαιολογείται τέτοια αισιοδοξία. Για τους οικονομολόγους της ING στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πραγματική εξουσία. Κι αυτοί είναι: ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Ντράγκι.

Κατά τον Κάρστεν Μπρζέσκι της ING, «θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από αυτούς τους τρεις. Η Μέρκελ, επί παραδείγματι, κρατάει χαμηλό προφίλ, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο». Η Μέρκελ θεωρεί κρίσιμης σημασίας την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και προσπαθεί να κατευνάσει τους ψηφοφόρους της λέγοντάς πως πρέπει να αποφευχθεί η διάλυση της ένωσης. Από την άλλη, ο Τσίπρας θέλει να τερματίσει τη λιτότητα και την ταπείνωση των Ελλήνων, ενώ στη μέση βρίσκεται ο Ιταλός τραπεζίτης που κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει στη ζωή το ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.

«Εντός του ελληνικού matrix, ο Βαρουφάκης είναι αυτός που κάνει θόρυβο, αλλά αυτός που αποφασίζει είναι ο Τσίπρας».

Σούπερ Μάριο

Ο Ντράγκι, από την μεριά του, διατηρεί τη ρευστότητα της Ελλάδας μέσω του ELA, αλλά δεν δέχθηκε τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Η Μέρκελ, πάλι, έχει μείνει ήσυχη μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ελληνικής κρίσης. Στο παρελθόν, όμως, έχει τρομάξει τις αγορές ομολόγων. Το 2010 στο Ντοβίλ της Γαλλίας, είχε πει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα υποστούν ζημιές στο μέλλον σε περίπτωση διασώσεων. Τότε, ξεκίνησε μια διετής ρευστοποίησης, ενώ η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ζήτησαν ξαφνικά πρόγραμμα διάσωσης από την Ευρωζώνη.

Η χρηματοπιστωτική αναταραχή έφερε την Ευρωζώνη στο χείλος του γκρεμού, από την αυξανόμενη πίεση της Μέρκελ στους τότε συναδέλφους της ηγέτες (βλ. Μπερλουσκόνι, Παπανδρέου). Αυτό που ξεκίνησε στο Ντοβίλ, ολοκληρώθηκε το 2012 όταν ο Ντράγκι είπε το περιβόητο «θα κάνω ό,τι χρειάζεται για το ευρώ». Στην τελευταία φάση της κρίσης, οι Μέρκελ και Ντράγκι έχουν δεσμευτεί έναντι των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών.

Μέρκελ

Η αλήθεια είναι ότι η Μέρκελ, το τελευταίο διάστημα, παρεμβαίνει συχνά στις λογομαχίες των Ελλήνων αξιωματούχων με τους πιστωτές τους. Το κάνει για να δαμάσει τις ρευστοποιήσεις και να υπενθυμίσει στους επενδυτές ότι στόχος είναι ο συμβιβασμός. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως προτίθεται να απευθύνει διάγγελμα στο γερμανικό λαό για να τους εξηγήσει τους λόγους που πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει τις καιρικές συνθήκες πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών.

Δείτε επίσης

Βαρουφάκης: Αποτυχία με φούσκες η “ποσοτική χαλάρωση” – ΒΙΝΤΕΟ

Bloomberg: Εξανεμίζεται η αρχική αισιοδοξία στη Ρίγα – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ