GfK: “Σοβαρό πισωγύρισμα” για τη Γερμανία ένα Grexit

Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο GfK εξέπληξε άπαντες σήμερα αφενός γιατί ανακοίνωσε απροσδόκητη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αφετέρου γιατί προειδοποίησε ρητά πως η Γερμανία θα επηρεαστεί σημαντικά σε περίπτωση Grexit.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου άγγιξε το 10, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2001 ξεπερνώντας τη  μέση πρόβλεψη των αναλυτών που διαμορφωνόταν στο 9,8 (σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters). “Οι Γερμανοί καταναλωτές γίνονται ακόμη πιο αισιόδοξοι” δήλωσε ο αναλυτής του ινστιτούτου, Rolf Buerkl και συμπλήρωσε: “Η αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες προοπτικές για το διαθέσιμο εισόδημα και τη μείωση στις τιμές της ενέργειας, δίνουν στους καταναλωτές ασφάλεια και τα οικονομικά μέσα για να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές” .

Το ινστιτούτο όμως, προειδοποιεί το θέμα της ελληνικής κρίσης ακόμη δεν έχει πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και τονίζει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης “θα μπορούσε να υποστεί σημαντικό πισωγύρισμα” εάν η Ελλάδα βρεθεί εκτός νομισματικής ένωσης.

“Εάν πραγματικά υπάρξει ένα Grexit, όπου η Ελλάδα θα αποκηρύξει το ευρώ και κατά συνέπεια αποχωρήσει από την ευρωζώνη, τότε η Γερμανία οικονομία θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό πισωγύρισμα” αναφέρει το GfK.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε δύο άξονες η έρευνα για το θάνατο του Βαγγέλη

Bαρουφάκης: Η Ελλάδα παραμένει σε κρίση

Bloomberg: Πως θα μπορούσε να συμβεί το Grexit

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ