Reuters: Δικαιολογημένα τα παράπονα της Ελλάδας στην ΕΚΤ

Ως μερικώς δικαιολογημένα χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον τα παράπονα που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση για άδικη μεταχείριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο θέμα της αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων.

Σε άρθρο του με τίτλο «Έχει υπάρξει η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;» (Is the ECB being unfair to Greece?) ο Ντίξον -που προσφάτως έχει δημοσίως έλθει σε αντιπαράθεση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη -αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα θεωρεί πως αδικείται από την ΕΚΤ, καθώς παραπονιέται ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δείχνει πιο σκληρή στάση από αυτή που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση της δεξιάς πριν από τρία χρόνια.

«Η ασυνεπής προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάξει, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να φανεί πιο ευέλικτη», αναφέρει ο Ντίξον.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να αγοράσουν ακόμα περισσότερο ελληνικό χρέος, αυτό θα ήταν έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου, η οποία απαγορεύεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από το άρθρο 123 της συνθήκης. Ο Ντίξον σημειώνει ότι αν αυτό ισχύει σήμερα, τότε ίσχυε και το 2012, προσθέτοντας πως το άρθρο 123 αφορά μόνο σε άμεση και όχι έμμεση χρηματοδότηση.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για την επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη

Γερμανός δημοσιογράφος: Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό

Ήσυχος: Έχουμε τα αρχεία της Βέρμαχτ για την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μίκης Θεοδωράκης: Αισθάνθηκα ωραίος, ως Έλλην – ΒΙΝΤΕΟ

Η συγγνώμη της Μογκερίνι στον Μαριά για τα Σκόπια – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ