FAZ: Το κούρεμα του χρέους έχει γίνει ήδη

Στη συζήτηση περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αναφέρεται εκτενές άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο: «Το κούρεμα του χρέους έχει γίνει ήδη».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ένα νέο, «κλασσικό κούρεμα» θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί, καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να παραιτηθούν αίφνης οι χώρες της ευρωζώνης από τις αξιώσεις τους. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, έχει αποδυναμωθεί το επιχείρημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και της μείωσης των επιτοκίων, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη περισσότερο χρόνο για την απομείωση του χρέους.

Επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ήδη συμπεφωνημένες ελαφρύνσεις αντιστοιχούν σε μια απομείωση της τάξης του 40%. «Οι πιστώτριες στον EFSF χώρες του ευρώ έχουν παραιτηθεί ήδη από το 40% των αξιώσεών τους».

Εντούτοις, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η ευρωζώνη έχει σε κάθε περίπτωση περιθώρια ελιγμών όσον αφορά στη διαμόρφωση των όρων του προγράμματος στήριξης, «πόσο μάλλον που το 2012 δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του χρέους σε περίπτωση που υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Δεδομένου ότι ο όρος αυτός έχει εκπληρωθεί, μία ακόμη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι μάλλον το πιθανότερο σενάριο, φυσικά μετά από χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

WSJ: Οι υπό συνταξιοδότηση πολιτικοί κάνουν προβληματικό το ελληνικό χρέος

The Conversation: Έλληνες, τα λεφτά σας ή τη ζωή σας!

Die Welt: Η μάχη του Σαμαρά για τους αναποφάσιστους

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ