Ποιο κράτος έχει την καλύτερη εικόνα;

Ποιο κράτος έχει την καλύτερη εικόνα;

 

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο, τώρα και με την καλύτερη εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με μελέτη, η Γερμανία θεωρείται πως έχει την καλύτερη εικόνα κράτους. Αντίθετα η Ρωσία, δέχθηκε τις μεγαλύτερες επικρίσεις από την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Για πρώτη φορά από το 2009, οι ΗΠΑ δεν πήραν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την εικόνα των χωρών, που πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο γερμανικό ινστιτούτο έρευνας της αγοράς GfK.

Αντίθετα η Γερμανία, πήρε την πρώτη θέση μεταξύ των 49 πιο αναπτυγμένων και νεοεκβιομηχανισμένων χωρών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μελέτη μέτρησε τις παγκόσμιες αντιλήψεις κάθε χώρας βασισμένη σε 23 παράγοντες. Αυτές συνδυάστηκαν σε 6 κατηγορίες, που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιορίσουν την εθνική εικόνα: εξαγωγές, κυβέρνηση, πολιτισμός, πληθυσμός, τουρισμός, μετανάστευση/επενδύσεις.

Για την φετινή έρευνα, διενεργήθηκαν 20.125 συνεντεύξεις σε 20 χώρες.

Η Γερμανία πήρε τις μεγαλύτερες μονάδες βαθμολόγησης βάσει της έρευνας, με τους συντάκτες της να επισημαίνουν ότι η νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.

«Η Γερμανία φαίνεται να έχει επωφεληθεί όχι μόνο από την αθλητική ανδρεία που επέδειξε στην παγκόσμια σκηνή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, αλλά και από την σταθεροποίηση της αντιλαμβανόμενης ηγετικής της θέση στην Ευρώπη μέσω μιας ισχυρής οικονομίας και σταθερής πολιτικής διαχείρισης», δήλωσε ο Simon Anholt, ένας ανεξάρτητος πολιτικός σύμβουλος ο οποίος ανέπτυξε τη μελέτη.

Η Γερμανία είχε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στην «ειλικρινή και ικανή κυβέρνηση», στο «επενδυτικό κλίμα» και στην «κοινωνική ισότητα», είπε ο Anholt.

Σε αντίθεση, οι ΗΠΑ έδειξαν την λιγότερο εντυπωσιακή αύξηση ανάμεσα στα αναπτυγμένα έθνη. Ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ανώτερη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικότητας, του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο ρόλο της στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια κατατάσσεται μόλις στην 19η θέση μεταξύ 50 εθνών.

«Σε έναν χρόνο ποικίλων διεθνών αντιπαραθέσεων, οι ΗΠΑ έχασαν σημαντικό έδαφος και αυτό έγινε έντονα αισθητό», είπε ο Xiaoyan Zhao από το Ινστιτούτο.

«Τόσο η Ρωσία, όσο και η Αίγυπτος, υποβάθμισαν τις ΗΠΑ με πρωτοφανή τρόπο, ιδιαίτερα στην αντίληψή τους για αμερικανική δέσμευση στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και στην αξιολόγηση τους για την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ρωσία έλαβε τις μεγαλύτερες επικρίσεις από την κοινή γνώμη», συνέχισε.

Κατά τα προηγούμενα έτη, η Ρωσία είχε δείξει ανοδική δυναμική. Η φετινή μελέτη, ωστόσο, δείχνει τη Ρωσία να ξεχωρίζει ως τη μόνη χώρα από τις 50 που υπέστη τόσο σημαντική πτώση. Η μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ρωσίας καταγράφηκε στη διάσταση της διακυβέρνησης, κυρίως για το ρόλο της στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Συνολικά, η τελευταία μελέτη δείχνει ότι η Ρωσία υποχώρησε τρεις θέσεις στην 25η το 2014, και την ξεπέρασαν Αργεντινή, Κίνα και Σιγκαπούρη.

ΠΗΓΗ: EurActiv Γερμανίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ