Συνέλαβαν τους Ταλιμπάν που είχαν επιτεθεί στη Μαλάλα

Συνέλαβαν τους Ταλιμπάν που είχαν επιτεθεί στη Μαλάλα 

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τους άνδρες που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τη νεαρή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφζάι το 2012 στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μία επίθεση την ευθύνη για την οποία είχαν αναλάβει οι Ταλιμπάν.

Οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν πυροβολήσει την 15χρονη τότε Μαλάλα την ώρα που έβγαινε από το σχολείο της, εκείνη όμως επιβίωσε —αν και σοβαρά τραυματισμένη— από την επίθεση αυτή και αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση και ιδίως των κοριτσιών.

«Η ομάδα που είχε εξαπολύσει την επίθεση εναντίον της Μαλάλα Γιουσουφζάι συνελήφθη» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού, ο στρατηγός Άσιμ Μπάτζουα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Ραουαλπίντι, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Οι 10 άνδρες αυτοί συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας εφόδου που πραγματοποίησαν από κοινού ο στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε τον Ιούνιο εναντίον του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (TTP) και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων στη βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι ισλαμιστές είναι μέλη του TTP και επιτέθηκαν εναντίον της Μαλάλα επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών στην περιοχή, έπειτα από εντολή του επικεφαλής της οργάνωσης, του μουλά Φαζλουλάχ, προσέθεσε ο Μπάτζουα.

Οι άνδρες αυτοί άνοιξαν πυρ εναντίον της Μαλάλα και πολλών συμμαθητών της τον Οκτώβριο του 2012 ενώ μετέβαιναν σε ένα μικρό λεωφορείο στην έξοδο του σχολείο της στη Μινγκόρα, την πρωτεύουσα της περιοχής Σαβάτ.

Η Μαλάλα έγινε διεθνώς γνωστή το 2009 σε ηλικία 11 ετών καθώς έγραφε για λογαριασμό του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC ένα μπλογκ στη γλώσσα Ουρντού προγράφοντας τη σκληρή καθημερινότητα στην κοιλάδα Σαβάτ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν από το 2007.

Η ίδια υποστήριζε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των μικρών κοριτσιών, που είχε απαγορεύσει ο Φαζλουλάχ, και κατήγγειλε την καταστροφή των σχολείων από τους άνδρες του.

«Βιβλία, όχι όπλα»

Η Μαλάλα που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι νοσηλεύτηκε στην αρχή στο Πακιστάν κι έπειτα μεταφέρθηκε στη Βρετανία, όπου συνέχισε τη θεραπεία της. Ζει σήμερα με την οικογένειά της στο Μπέρμιγχαμ.

Το θάρρος της είχαν χαιρετίσει προσωπικότητες και διεθνείς οργανισμοί σε όλο τον κόσμο. Τον περασμένο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είχε προταθεί και για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σύμφωνα με το στρατό, επικεφαλής της ομάδας των περίπου 12 ανδρών που διέπραξε την επίθεση εναντίον της Μαλάλα ήταν ένας έμπορος, ο Ζαφάρ Ικμπάλ, ενώ όλα τα μέλη προέρχονται από τη Σαβάτ.

Την επίθεση διέπραξαν δύο άνδρες, που «σταμάτησαν το μικρό λεωφορείο, εντόπισαν τη Μαλάλα και την πυροβόλησαν, έπειτα τους υπόλοιπους επιβάτες» είπε ο στρατηγός Μπάτζουα.

Εκτός της Μαλάλα, «η ομάδα είχε στην κατοχή της έναν κατάλογο 22 στόχων», αντιπάλων των Ταλιμπάν, που είχε καταρτίσει ο μουλάς Φαζλουλάχ.

Μετά την αποχώρησή της από το Πακιστάν, η Μαλάλα συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια όπου εκφώνησε ομιλίες υπέρ της ειρήνης και της εκπαίδευσης των παιδιών, ζητώντας από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και να «στείλουν βιβλία, όχι όπλα!» στις φτωχές χώρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ