Πέντε νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στη Νιγηρία

Πέντε νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στη Νιγηρία

Οι θρησκευτικές αρχές στην πόλη Κάνο της Νιγηρίας αποφάσισαν σήμερα να ακυρώσουν τους εορτασμούς για το Έιντ ελ Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του Ραμαζανιού, μετά τις αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη μεγαλύτερη πόλη του μουσουλμανικού βορρά τις τελευταίες ημέρες.

«Δοθείσης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, η μεγαλειότητά του ακύρωσε όλους τους εορτασμούς και τις παραδοσιακές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εν γένει κατά την εορτή του Έιντ», δήλωσε ο Αμίνου Άντο Μπαγέρο, σύμβουλος του Εμίρη του Κάνο, του Σανούσι Λαμίντο Σανούσι.

Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η εξέγερση της οποίας έχει προκαλέσει πάνω από 10.000 θανάτους στη Νιγηρία, έχει κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις της, που έχουν πάρει έναν φρενιτιώδη ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες: έχει πολλαπλασιάσει τις σφαγές αμάχων, τις αιματηρές επιθέσεις και τις απαγωγές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας αλλά και σε άλλες περιοχές της.

Στην πόλη Κάνο σημειώθηκε νωρίτερα μια επίθεση σε μια εκκλησία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ. Την Πέμπτη, μια βόμβα που εξερράγη στην συνοικία Σάμπον Γκάρι της Κάνο, όπου ζουν κυρίως χριστιανοί, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωποι και τραυμάτισε οκτώ ακόμη.

Οι εορτασμοί για το Έιντ στην Κάνο αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα και ένα από τα θέλγητρα της πόλης, ιδίως για τους μουσουλμάνους. Είχαν ακυρωθεί επίσης το 2012 και το 2013, επίσημα λόγω της κατάστασης της υγείας του προηγούμενου εμίρη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα από καρκίνο και αντικαταστάθηκε από τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας Σανούσι Λαμίντο Σανούσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ