• Ο "αντάρτης" υπουργός της Γερμανίας

  10:16 μμ, Δευτέρα 02 Ιουν 2014 10:16 μμ, Δευτέρα 02 Ιουν 2014

  Ο "αντάρτης" υπουργός της Γερμανίας

  Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Μίχαελ Ροτ, εκτίμησε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί μια χαλάρωση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, εκφράζοντας έτσι αντίθετη θέση από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

  «Οι δαπάνες του μέλλοντος για την εκπαίδευση, για την έρευνα, για τις υποδομές και για την απασχόληση, πρέπει να εγγράφονται χωριστά από τις τρέχουσες δαπάνες του Κράτους (όπως αυτές υπολογίζονται) στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Εάν δεν συμβεί αυτό, οι υπερχρεωμένες χώρες δεν θα μπορέσουν καθόλου να επενδύσουν στο μέλλον τους» δήλωσε ο Ροτ, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και προδημοσιεύθηκαν σήμερα.

  Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν να φέρνουν στην επιφάνεια τις διαφορές στους κόλπους του κυβερνώντος μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Συντηρητικών.

  «Όταν μια χώρα θέλει να επενδύσει με τρόπο στοχευμένο και ακριβή στην απασχόληση ή την εκπαίδευση, εμείς δεν πρέπει να την εμποδίζουμε. Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ανάγκη περισσότερη κατανόηση όσον αφορά ορισμένες διαστάσεις» του, υποστήριξε ο υπουργός.

  Οι δηλώσεις του Ροτ αντιπαραβάλλονται σε εκείνες του υπουργού Οικονομικών, του συντηρητικού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέρριψε αυτό το Σαββατοκύριακο σε δηλώσεις του στο περιοδικό Focus το ενδεχόμενο κάθε «υποχώρησης» όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας.

  Το στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μοιάζει να προσεγγίζει τις θέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας σχετικά με το ζήτημα. Το Παρίσι έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι είχε αποκαλέσει τον Μάρτιο το σύμφωνο σταθερότητας «σύμφωνο ηλιθιότητας».

  Η ΕΕ πρέπει να εμφανιστεί «ανοικτή» στο ενδεχόμενο μιας περαιτέρω παράτασης για την Γαλλία στις προθεσμίες για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων και ιδίως στην μείωση του δημόσιου ελλείμματος (3%), εκτίμησε ο Ροτ, ενώ έκρινε ότι «το Παρίσι αξίζει την υποστήριξή μας στη μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα