Η έκθεση του State Department για την Ουκρανία

Η έκθεση του State Department για την Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω σχετικής έκθεσης ότι οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν τα κυβερνητικά κτίρια σε έξι πόλεις στην ανατολική Ουκρανία το Σάββατο σε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση που θυμίζει αυτές που έγιναν στην Κριμαία πριν η χερσόνησος προσαρτηθεί από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

«Πολλοί από τους μαχητές εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές παραλλαγής με διακριτικά έφεραν όπλα ρωσικής προέλευσης», γράφει το ενημερωτικό σημείωμα- έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τίτλο «Αποδεικτικά στοιχεία της ρωσικής υποστήριξης για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

«Οι πράξεις αυτές φέρουν πολλές ομοιότητες με αυτές που έγιναν στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και κορυφώθηκαν με την παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας και τη δήθεν προσάρτηση της Κριμαίας», αναφέρει το σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Τα γεγονότα της 12ης Απριλίου υποδεικνύουν έντονα ότι στην ανατολική Ουκρανία , η Ρωσία χρησιμοποιεί τώρα την ίδια τακτική που χρησιμοποιήθηκε στην Κριμαία προκειμένου να υποδαυλίσουν αποσχιστικές τάσεις, να υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας , και να ασκήσουν έλεγχο επί του γείτονά της , κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών .

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια μακρά λίστα με τους όπως τους αποκάλεσε 10 ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας προκειμένου να δικαιολογήσει τη επιθετικότητα της στην Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ