Κίεβο καλεί ΗΠΑ και Βρετανία

Κίεβο καλεί ΗΠΑ και Βρετανία

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύκτας από ενόπλους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες “να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους” απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν “αμέσως” διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην “άμβλυνση της έντασης”.

Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ανεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε από το βήμα του κοινοβουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας για τις 11.00 τοπική ώρα με θέμα την κατάσταση στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει και κρατούν από χθες τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στη Συμφερούπολη είναι “τρομοκράτες που επιχειρούν υπό ρωσική σημαία”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ