«Θετική εξέλιξη η εκεχειρία αν εφαρμοστεί»

«Θετική εξέλιξη η εκεχειρία αν εφαρμοστεί»

Επιφυλακτική και προσεκτική ήταν η αντίδραση των Μπαράκ Ομπάμα και Στίβεν Χάρπερ, στην ανακοίνωση για εκεχειρία μεταξύ ουκρανικής κυβέρνησης και ηγετών της αντιπολίτευσης.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όμως, τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και ο Καναδός πρωθυπουργός, δήλωσαν ότι θα πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη εφόσον ισχύσει η εκεχειρία.

«Οι δυο ηγέτες σημείωσαν για την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ότι εάν εφαρμοστεί, θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός στην επιδίωξη του ουσιαστικού διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για να εξασφαλίσουν ότι οι λέξεις αντανακλούν σε δράσεις», σημειώνει ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση για τις συνομιλίες μεταξύ του Ομπάμα και του Χάρπερ στη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Αμερικής ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη βία στο Κίεβο, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι.

Αμφότεροι, δε, ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες.

Η συμφωνία για την εκεχειρία επετεύχθη στη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους κορυφαίους ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρτσένι Γιάσενιουκ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ