The Nation: Τα αμερικανικά ΜΜΕ δυσφημούν τη Ρωσία

The Nation: Τα αμερικανικά ΜΜΕ δυσφημούν τη Ρωσία

Στην υποβάθμιση και μονόπλευρη παρουσίαση κάθε είδησης που αφορά τη Ρωσία από τα αμερικανικά ΜΜΕ, στα όρια προπαγάνδας, αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα του ανεξάρτητου πολιτικού περιοδικού “The Νation”.  Πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες, όπως γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Τρανταχτό παράδειγμα η σωρεία των πρόσφατων άρθρων δυσφήμησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, από μη επαγγελματίες ρεπόρτερ και αναλυτές που κατακρίνουν μονόπλευρα την πολιτική και κοινωνική κατάσταση. 

Όπως τονίζει ο Αμερικανός δημοσιογράφος – ειδικός σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία και τις  αμερικανορωσικές σχέσεις –  Στίβεν Κοέν, τα αρνητικά δημοσιεύματα κατά της Ρωσίας και προσωπικά κατά του προέδρου Πούτιν είναι πλέον ο κανόνας στα αμερικανικά ΜΜΕ, ακόμα και σε έγκριτες εφημερίδες όπως οι «New York Times» και «Washington Post».

«Όταν πρόκειται για τη Ρωσία και ειδικά για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι συντάκτες ξεχνάνε βασικούς δημοσιογραφικούς κανόνες:  παραλείπουν σημαντικά γεγονότα, ή παρουσιάζουν αναλυτικές και καυστικές  παρατηρήσεις και επικρίσεις υπό το πρόσχημα των ειδήσεων, χωρίς να συμπληρώνουν την έρευνα με την “άλλη πλευρά”,  τον αντίλογο, ούτε μπαίνουν στον κόπο να διασταυρώσουν μία είδηση και να δώσουν την σφαιρική άποψη από τους ειδικούς» γράφει ο Κοέν.

Ως αποτέλεσμα, καταλήγει ο αρθρογράφος, τα αμερικανικά ΜΜΕ γίνονται απόλυτα κομφορμιστικά και καθόλου αντικειμενικά και παραμένουν «κολλημένα» στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Τα αμερικανικά ΜΜΕ μας κάνουν να πιστέψουμε πως η σημερινή Ρωσία, η Ρωσία του Πούτιν δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν και  “αρέσκεται” να ξεχνά τα σύνορά της και να ορέγεται επεκτάσεις, όπως πρόσφατα παρουσιάστηκε η κατάσταση με την κρίση στην Ουκρανία. Κι αυτό τουλάχιστον αντιδεοντολογικό…» καταλήγει το άρθρο.

 

ΠΗΓΗ: rbth.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ