Δολοφόνησαν πρώην επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών

Δολοφόνησαν πρώην επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών

Δολοφονημένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Γιοχάνεσμπουργκ, βρέθηκε ένας εξόριστος, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρουάντα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι αστυνομικές αρχές της Νοτίου Αφρικής.

Ο Πάτρικ Καρεγιέγκα, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στη χώρα του, εξορίστηκε το 2007 στη Νότια Αφρική. Φέρεται να σχεδίαζε πραξικόπημα κατά του προέδρου, Πολ Καγκάμε, μαζί με τον πρώην αρχηγό του στρατού, Φοστίν Καγιούμπα Νιαμγουάσα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το πτώμα του Καρεγιέγκα ανακαλύφθηκε ανήμερα της πρωτοχρονιάς σε δωμάτιο του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Michelangelo Towers, στο οποίο είχε κάνει κράτηση 3 ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο λαιμός του θύματος ήταν διογκωμένος, ενώ μια πετσέτα γεμάτη αίματα, καθώς και ένα σχοινί, βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου.

Μέλος της εγκληματολογικής ομάδας που διερευνά την υπόθεση, επιβεβαίωσε ότι ο Καρεγιέγκα ήταν νεκρός. «Θα εξετάσουμε εάν ο θάνατός του επήλθε ως αποτέλεσμα στραγγαλισμού ή οποιουδήποτε άλλου παράγοντα», είπε.

Ως δολοφονία χαρακτήρισε το θάνατο του Καρεγιέγκα η αντιπολίτευση της χώρας, πολλά μέλη της οποίας ζουν επίσης στην εξορία.

«Σκοτώνοντας τους αντιπάλους του, το εγκληματικό καθεστώς του Κιγκάλι επιδιώκει να εκφοβίσει και να φιμώσει τον λαό της Ρουάντα στην υποταγή», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο πρεσβευτής της Ρουάντα στη Νότια Αφρική, Βίνσεντ Καρέγκα, είχε δηλώσει νωρίτερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό πως δεν γνώριζε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση.

«Ενθαρρύνουμε τις αρχές να ερευνήσουν πραγματικά την υπόθεση ώστε να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε.

Το 2010, ο Νιαμγουάσα είχε πυροβοληθεί στο στομάχι καθώς οδηγούσε στο δρόμο έξω από το σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο πρώην αρχηγός του στρατού επέζησε των τραυμάτων του, ωστόσο η οικογένειά του ήταν πεπεισμένη πως επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας την οποία είχε διατάξει ο Καγκάμε.

Το 2001, η Νότια Αφρική απέρριψε το αίτημα της Ρουάντα για έκδοση του Νιαμγουάσα στην πατρίδα του. Ο ίδιος ήταν καταζητούμενος από τις ισπανικές και γαλλικές αρχές, για δολοφονίες τη δεκαετία του 1990.

Επίσης το 2011, το στρατιωτικό δικαστήριο της Ρουάντα είχε καταδικάσει τον Καρεγιέγκα, τον Νιαμγουάσα καθώς και δύο ακόμα εξόριστους αξιωματικούς σε 20 χρόνια φυλάκισης, με τις κατηγορίες ότι αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ