• Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Κίνα

  10:19 πμ, Παρασκευή 29 Νοε 2013 10:19 πμ, Παρασκευή 29 Νοε 2013

  Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Κίνα

  Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Κίνας, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για τη δημιουργία Ζώνης Εναερίου Ελέγχου πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

  «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, είμαστε σύμμαχοι με την Ιαπωνία και έχουμε την άποψη ότι οι διεθνείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Κι αν αυτό δεν συμβαίνει οφείλουμε να το επισημαίνουμε» είπε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός.

  Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας «γιατί είναι και προς το συμφέρον του Πεκίνου». Νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει τις ανησυχίες της Αυστραλίας για τη νέα κινεζική ζώνη αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ύστερα από την απόφαση της Αυστραλίας να καλέσει τον κινέζο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

  Η Κίνα κάλεσε την Αυστραλία να ανακαλέσει την αρχική της θέση γιατί, όπως υποστήριξε θέτουν σε κίνδυνο τη συνεργασία των δυο χωρών.

  "Τα ανεύθυνα σχόλια της αυστραλιανής πλευράς για την κινεζική ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας είναι απολύτως εσφαλμένα και η Κίνα δεν μπορεί να τα αποδεκτεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιν Γκανγκ.

  «Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος. Έχουμε καλές σχέσεις και αυτές θα συνεχιστούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφράζουμε και τις απόψεις μας για σημαντικά θέματα που αφορούν την περιοχή μας» είπε η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ.

  "Η στιγμή και ο τρόπος της ανακοίνωσης αυτής από την Κίνα δεν βοηθούν, δεδομένων των υφιστάμενων εντάσεων στην περιοχή ούτε θα συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα" είπε η κα Μπίσοπ.

  Το Σάββατο οι κινεζικές Αρχές επέβαλαν μονομερώς την Ζώνη Εναερίου Ελέγχου πάνω από μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, μεταξύ της Νότιας Κίνας και της Ταϊβάν, περιλαμβάνοντας κυρίως το μικρό αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου που τελεί υπό ιαπωνικό έλεγχο, αλλά το διεκδικεί το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογού.

  Η Κίνα απαιτεί στο εξής κάθε αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση πάνω από την περιοχή αυτή να παρουσιάζει εκ των προτέρων το ακριβές σχέδιο πτήσης του, να δηλώνει σαφώς την ταυτότητά του και να διατηρεί τηλεπικοινωνίες που επιτρέπουν να απαντά γρήγορα και επαρκώς στις αιτήσεις αναγνώρισης των κινεζικών Αρχών, διαφορετικά θα υπάρξει επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων.

  Στο μεταξύ το Πεκίνο έστειλε πολεμικά αεροσκάφη στην ζώνη αεράμυνας ενώ την ίδια στιγμή εκτός από την Καμπέρα, Τόκιο, Ουάσινγκτον και Σεούλ αμφισβητούν τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ζώνη και εκτελούν στρατιωτικές πτήσεις χωρίς να «συμμορφώνονται» με τις νέες κινεζικές απαιτήσεις.

  Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα