Ο «χαμένος» κόσμος της Αυστραλίας

Ο «χαμένος» κόσμος της Αυστραλίας

Ο επιστήμονας Κόνραντ Χόσκιν του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ, που ανακάλυψε μια σαύρα, ένα γκέκο και ένα βάτραχο στο πλαίσιο αποστολής στη χερσόνησο του Κέιπ Γιορκ στις αρχές του τρέχοντος έτους, υποσχέθηκε σε συνέντευξή του νεότερες ανακαλύψεις. Είναι όμως πραγματικά τόσο σπάνιο πράγμα η ανακάλυψη σήμερα νέων ειδών στον κόσμο;

Όπως αποδεικνύεται, ακόμα υπάρχουν μέρη στον πλανήτη μας, τα οποία δεν έχει πατήσει πόδι ανθρώπου. Ως αποτέλεσμα της αποστολής στο ακρωτήριο του Μέλβιλ στη βόρεια Αυστραλία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρία νέα είδη σπονδυλωτών ζώων, που ζούσαν σε σχετική απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Το ακρωτήριο του Μέλβιλ είναι ουσιαστικά μια αδιάβατη οροσειρά στη Χερσόνησο του Κέιπ Γιορκ. Ο επιστήμονας Κόνραντ Χόσκιν και η ομάδα γυρισμάτων ταινίας ντοκιμαντέρ για την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία ανακάλυψαν σε ένα βραχώδες τοπίο του Ακρωτηρίου τρία άγνωστα είδη ζώων: ένα γκέκο – είδος μικρής σαύρας με πλακωτή σαν φύλλο ουρά, ένα «χρυσό» Skink (σαύρα του είδους scincidae) και έναν κίτρινο πετροβάτραχο.

Ο Κόνραντ Χόσκιν ανέφερε σχετικά με το μέρος, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «χαμένο κόσμο»:

Από καιρό ήθελα να εξερευνήσω αυτή την οροσειρά. Και επιτέλους, κατά τις αρχές του τρέχοντος έτους, παρουσιάστηκε η ευκαιρία. Όταν φτάσαμε στην κορυφή, κόπηκε η ανάσα μας. Είναι ένα μικρό τμήμα τροπικού δάσους ακριβώς στην κορυφή. Ακριβώς εκεί, σε μια ή δυο ημέρες, βρήκαμε τρία νέα είδη ζώων, ανέφερε ο Κόνραντ Χόσκιν.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το Ακρωτήριο του Μέλβιλ δεν είναι το μόνο σχεδόν ανεξερεύνητο μέρος στην Αυστραλία. Ο Χόσκιν είναι σίγουρος ότι στον πυθμένα του ωκεανού μπορεί να ζουν πάρα πολλά άγνωστα είδη. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα μέρη στις τροπικές περιοχές της Νέας Γουινέας – τεράστιου νησιού στα βόρεια της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία είναι η μοναδική ήπειρος, η οποία κατοικήθηκε μετά από όλες τις άλλες κατοικημένες ηπείρους. Και το Κέιπ Γιορκ είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη μας, η οποία ακόμα είναι σχεδόν παρθένα.

Γι΄ αυτό η ανακάλυψη νέων ειδών εκεί, κατά την άποψη των επιστημόνων, είναι εντελώς φυσικό πράγμα. Όπως δήλωσε ο Ρώσος επιστήμονας Σιμιόν Γκριγκόριεφ, η βιοποικιλότητα στις τροπικές περιοχές είναι τεράστια. Στο Κέιπ Γιορκ στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει 700 νέα είδη μόνο χερσαίων σπονδυλωτών.

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα είδη ζώων ουσιαστικά κάθε δυο μέρες. Η Βόρεια Αυστραλία δεν είναι κάποιος χαμένος κόσμος, αλλά μάλλον μη εξερευνημένος. Οι επιστήμονες πιθανότατα θα βρουν πολλά νέα είδη ζώων και φυτών.

ΠΗΓΗ: ruvr.ru

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Conrad Hoskin / James Cook University

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ