Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Cartier

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Cartier

Εργαζόμενοι στο γαλλικό κοσμηματοπωλείο Cartier που ιδρύθηκε το 1847 και η έδρα του βρίσκεται στην καρδιά της πολυτελούς οδού ντε λα Πε στο Παρίσι, διαδήλωσαν σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα, κατά την τέταρτη ημέρα της απεργίας τους.

Οι εργαζόμενοι, που ζητούν αυξήσεις μισθών της τάξης των 200 ευρώ μηνιαίως, έφτασαν στο Παρίσι από τη Ρεν όπου βρίσκεται η θυγατρική της Cartier Joaillerie International (CJI).

Η απεργία αυτή είναι “ιστορικής σημασίας”, δήλωσε μια στιλβώτρια κοσμημάτων η οποία υποστηρίζει ότι μετά από 13 χρόνια στο κοσμηματοπωλείο ο μισθός της ανέρχεται “μόλις στα 1.300 ευρώ”. “Δεν θα υποχωρήσουμε, πιθανότατα χάνουμε μερικές δεκάρες αλλά εκείνοι χάνουν εκατομμύρια”, πρόσθεσε.

Περίπου πενήντα εργαζόμενοι, ειδικοί χρυσοχόοι και αργυροχόοι, έφτασαν με πούλμαν από τη Ρεν και συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα φωνάζοντας συνθήματα όπως “Το Cartier είναι θωρακισμένο και οι μισθωτοί καταχρεωμένοι” και “Κακοπληρωμένοι εργάτες”.

Οι εργαζόμενοι της μονάδας της Ρεν βρίσκονται στην τέταρτη ημέρα απεργίας με αίτημα την αύξηση των μισθών τους κατά 200 ευρώ μηνιαίως. Όπως είπε ο Φλαβιέν Λακράμπ του συνδικάτου CGT, το κίνημά τους θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

“Πληρωνόμαστε τον κατώτατο μισθό ενώ για αυτούς οι δουλειές πάνε θαυμάσια. Ο τελευταίος κύκλος εργασιών (του Cartier) ήταν 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε. Την Τρίτη, στις διαπραγματεύσεις του συνδικάτου με την εργοδοσία, τους προτάθηκε αύξηση 75 ευρώ τον μήνα, κάτι που οι εργαζόμενοι θεώρησαν “προκλητικό” κατά τον Λακράμπ.

Σύμφωνα με τον Λακράμπ και οι 70 εργαζόμενοι της μονάδας της Ρεν μετέχουν στην απεργία, ωστόσο η διεύθυνση του CJI σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μόνο οι 46 από τους 96 απεργούν. Ο όμιλος απασχολεί συνολικά 700 υπαλλήλους.

Το κοσμηματοπωλείο ιδρύθηκε το 1847 από τον Λουί Φρανσουά Καρτιέ και έγινε διάσημο από τον εγγονό του, τον Λουί Καρτιέ. Παρέμεινε υπό τον έλεγχο της οικογένειας μέχρι το 1964. Σήμερα ανήκει στον ελβετικό όμιλο Richemont, ιδιοκτησίας του οποίου είναι επίσης και άλλοι διάσημοι οίκοι, όπως οι Van Cleef et Arpels και Mont Blanc.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ