Λιβύη: Βασανισμοί κρατουμένων μέχρι θανάτου

Λιβύη: Βασανισμοί κρατουμένων μέχρι θανάτου

 

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα σε έκθεσή του την γενικευμένη πρακτική των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων στα κέντρα κράτησης της Λιβύης τα οποία διευθύνουν οι ένοπλες ομάδες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης.

«Τα βασανιστήρια είναι γενικευμένα και διαπράττονται συχνότερα μετά τη σύλληψη κάποιου και στη διάρκεια των πρώτων ημερών της ανάκρισής του με στόχο την απόσπαση ομολογίας ή και άλλων πληροφοριών», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη των ένοπλων ομάδων έχουν παραδεχθεί ανοικτά και μάλιστα έχουν προσπαθήσει να δικαιολογήσουν τη σωματική βία που άσκησαν εις βάρος κρατούμενων», πρόσθεσε.

Παρά τις προσπάθειες που ξεκίνησε το 2012 η Λιβύη για να αναλάβει την ευθύνη για τα σωφρονιστικά ιδρύματα στη χώρα, τα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται περίπου 8.000 φυλακισμένοι σε σχέση με την εξέγερση του 2011 παραμένουν στην ουσία υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη, αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ύπατη Αρμοστεία και την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

«Οι περισσότεροι από τους 8.000 (…) κρατούνται χωρίς δίκη», κατήγγειλε η Σαμντασάνι, προσθέτοντας ότι οι κρατούμενοι αυτοί γενικά δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, ούτε μπορούν να δεχθούν επισκέψεις από την οικογένειά τους.

Από το τέλος του 2011, η UNSMIL έχει επισκεφθεί 30 κέντρα κράτησης στη Λιβύη και κατέγραψε 27 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν υπό κράτηση, αιτία θανάτου των οποίων είναι, βάσει των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί, τα βασανιστήρια. Ο ΟΗΕ έχει λάβει επίσης πληροφορίες σχετικά με άλλες ύποπτες περιπτώσεις, όμως δεν ήταν σε θέση να διεξάγει έρευνα εις βάθος, διευκρίνισε η Σαμντασάνι.

Έντεκα από τις 27 περιπτώσεις καταγράφηκαν το 2013 σε κέντρα κράτησης τα οποία επισήμως φαίνεται να διαχειρίζεται η κυβέρνηση, που όμως στην πράξη βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ταξιαρχιών.

Αντίθετα, ο ΟΗΕ υπογράμμισε στην έκθεσή του ότι παρατήρησε βελτίωση στην μεταχείριση των ανθρώπων που κρατούνται σε κέντρα που διαχειρίζεται η δικαστική αστυνομία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ