Αναστάτωση από την επίθεση

Αναστάτωση από την επίθεση των ενόπλων

Μέλη της μεγαλύτερης κοινότητας Σομαλών στις ΗΠΑ εξέφρασαν την Τρίτη την αναστάτωσή τους, φοβούμενοι τις αντιδράσεις μετά την επίθεση ενόπλων σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας, οι οποίοι ανήκαν στην σομαλική ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάαμπ. Στην οργάνωση έχουν καταταγεί αρκετοί αμερικανο-σομαλοί από τη Μινεσότα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές εάν μεταξύ των ενόπλων ήταν και άτομα που συνδέονται με τη σομαλική κοινότητα της Μινεσότας. Ωστόσο, αμερικανο-σομαλοί ηγέτες στη Μινεάπολις έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση μετά την ανεπίσημη ανακοίνωση ότι μεταξύ των ενόπλων ήταν και άτομα στρατολογημένα από τις ΗΠΑ.

Από το 2007, τουλάχιστον 20 νεαροί Σομαλοί έχουν εγκαταλείψει τη Μινεσότα προκειμένου να φτάσουν στη Σομαλία και να καταταγούν στην αλ-Σαμπάαμπ, έχουν ανακοινώσει οι αρχές.

Η αλ-Σαμπάαμπ, η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, θεωρείται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Τουλάχιστον 67 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο. Πέντε ένοπλοι σκοτώθηκαν από την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Από τον Μάιο του 2013 οι αμερικανικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε 18 άτομα, τα οποία παρείχαν υλική υποστήριξη στην αλ Σαμπάαμπ με τη μορφή χρημάτων ή αεροπορικών εισιτηρίων. Έκαναν επίσης τις απαραίτητες προετοιμασίες για όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Σομαλία με σκοπό να καταταγούν στην οργάνωση. Οκτώ από αυτούς καταδικάστηκαν, ενώ οι λοιποί 10 είτε καταζητούνται είτε έχουν σκοτωθεί. Τουλάχιστον δύο άνδρες που συνδέονται με την κοινότητα στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σομαλία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ