Ο γερμανικός Τύπος για την κατασκοπεία

Ο γερμανικός Τύπος για την κατασκοπεία

 

Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνει το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων μέσω της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) σχολιάζονται εκτενώς από το γερμανικό Tύπο.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει: «Όπως φαίνεται οι ΗΠΑ δεν κατασκόπευαν χωρίς μέτρο μόνο μεμονωμένες χώρες, αλλά τοποθέτησαν κοριούς και παρακολουθούσαν και γραφεία της ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι ισλαμιστές τρομοκράτες διεξάγουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Εντός της ΕΕ ανήκουν αποκλειστικά κράτη, τα οποία έως τώρα αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους ως συμμάχους, φίλους των ΗΠΑ. Σίγουρα υπάρχει διάσταση συμφερόντων και οικονομικός ανταγωνισμός. Αν όμως η Ουάσιγκτον, δεδομένων αυτών των φυσιολογικών διαφορών, θέλει να αποκτήσει πλεονεκτήματα με μεθόδους μίας δημοκρατίας μυστικών υπηρεσιών, τότε πρέπει η ΕΕ να αντιδράσει αναλόγως. Και μάλιστα όχι μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ένωση στο σύνολό της».

 

Τη θέση της SZ φαίνεται να σχετικοποιεί η εφημερίδα Die Welt επισημαίνοντας: «Όπου υπάρχουν διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, εκεί χρησιμοποιούνται κιόλας και ακολουθεί σύντομα ο πειρασμός να χρησιμοποιηθούν και σε πεδία όπου δεν αρμόζουν, πάντα με την ελπίδα να μη γίνει αντιληπτό. Αν όμως αυτό συμβεί τελικά, η αγανάκτηση είναι μεγάλη, όπως τώρα. Δεν θα το περιμέναμε αυτό από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς – θα το περιμέναμε; Και εμείς δεν θα κάναμε ποτέ το ίδιο – θα το κάναμε;» διερωτάται με νόημα η εφημερίδα του Βερολίνου.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι Γερμανοί ζητούν “διευκρινίσεις” από τις Η.Π.Α

Αντιδράσεις Ευρωπαίων για την κατασκοπεία

Spiegel: Οι Αμερικανοί παρακολουθούν και τη Μέρκελ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ