“Μετά το 2015 η Πολωνία θα μπει στο ευρώ”

“Μετά το 2015 η Πολωνία θα μπει στο ευρώ”

 

Ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι υποστήριξε ότι η χώρα του αναμένεται να λάβει την απόφαση να αιτηθεί την ένταξή της στο ευρώ μετά το 2015 κι αφότου έχει εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

«Φρονώ πως θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο το γεγονός ότι προτιθέμεθα να εστιαστούμε εντελώς στην τήρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, προκειμένου να λάβουμε με πλήρη ηρεμία τις αποφάσεις μας για την ένταξη, ή μη, της Πολωνίας στην ζώνη του ευρώ έπειτα από τις (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές του 2015», επισήμανε ο πρόεδρος σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Τότε θα διαθέτουμε όλα τα στοιχεία, τα οποία θα μας επιτρέπουν να λάβουμε μία απόφαση που θα εγγυάται την ασφάλεια της πολωνικής οικονομίας και θα διατηρεί αλώβητη την ανταγωνιστικότητα ακόμη και μετά την είσοδο στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος χάραξε μία κατεύθυνση την οποία εγκρίνουμε πλήρως. Η Πολωνία κατευθύνεται προς την ευρωζώνη με προοδευτικά βήματα, με ηρεμία κι αποφασιστικότητα και η γραμμή τερματισμού είναι η ασφάλεια του πολωνικού κράτους και όλων των πολιτών», επισήμανε από την πλευρά του ο Τουσκ.

Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών εμφανίζονται να δίνουν τέλος στις διαφορές που είχαν προκύψει τους τελευταίους μήνες σχετικά με τον χρόνο της ένταξης της Πολωνίας στον μηχανισμό του ενιαίου νομίσματος, με τον Τουσκ να δηλώνει τον Δεκέμβριο πως οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των προσεχών μηνών και τον Κομορόφσκι να εκτιμά πως η ένταξη πρέπει να γίνει μετά το 2015 και μόνον εάν έχουν εκπληρωθεί επακριβώς τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ