Ζαββός: Το σχέδιο “Ηρακλής” είναι για τον Έλληνα πολίτη

Το σχέδιο «Ηρακλής», δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, προσθέτοντας ότι “είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά»,

Με το σχέδιο «Ηρακλής» θα δοθεί, όπως τόνισε, η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη να διατυπώσουν την τελική στάση τους στην ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ πό τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΜέΡΑ 25.

«Η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον «Ηρακλή»», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Η προστασία των δανειοληπτών ήδη καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις, τον Κώδικα της ΤτΕ και το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», διαβεβαίωσε ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε ότι «δεν πωλούνται δάνεια. Πωλείται το ομόλογο το οποίο έχει ως εχέγγυο δάνειο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως στις τιτλοποιήσεις, δεν θα ενταχθούν και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μέχρι σήμερα. Η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής εποπτείας δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν αντιμετωπιστεί με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύσουν την κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγαση και αν δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών, σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα», είπε ο κ Μαμουλάκης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ήταν πολυδιάστατο και περιελάμβανε πολλά διαφορετικά εργαλεία. Αυτό το σχέδιο έχει αποτυπωθεί και στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όρους διαφάνειας ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν για τις επερχόμενες αλλαγές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. «Μήπως αυτό το νομοσχέδιο ξεχνά κάποιους; Μήπως ξεχνά τους δανειολήπτες; Βέβαια για τους δανειολήπτες χθες η κυβέρνηση ψήφισε τη δήθεν επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τέσσερις μήνες, μετά επικοινωνιακών διθυράμβων και πομπωδών ανακοινώσεων, για να καθησυχάσει όλους όσους αγωνιούν ότι, από το νέο έτος, θα γίνουν δέκτες, έντονων επιθετικών κινήσεων, από τα funds, σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις καταθέσεις», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι η εξυγίανση των τραπεζών και προστασία των δανειοληπτών δεν πάνε μαζί, «είναι σαν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».

«Ή θα είσαι με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την απαλλαγή τους από τα χρέη που έχουν φορτωθεί ή θα είσαι με την εξυγίανση των τραπεζών. Και τα δύο δεν γίνονται», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ καθαρή για τη στόχευση της.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ