33 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων – Το νέο εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ

Κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ το νέο Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα, που αφορούν σε φορολογικά θέματα για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Μέσα από έναν οδηγό 33 ερωτήσεων και απαντήσεων η ΑΑΔΕ προσπαθεί να δώσει όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες και να ενημερώσει για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μία από τις ερωτήσεις έχει να κάνει με το πώς φορολογείται το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού.

Η απάντηση είναι η εξής: Θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39Α του ν. 4172/2013. Σχετικές για το θέμα αυτό είναι και οι εγκύκλιοι με αριθ. ΠΟΛ. 1069/2015 (ΑΔΑ:Ω0ΥΓΗ-ΗΩ2) της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων και ΠΟΛ. 1112/2017 (ΑΔΑ:64ΦΘ46ΜΠ3Ζ-ΛΜΟ) του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.. Συγκεκριμένα και όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το εισόδημα αυτό φορολογείται με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013, καθώς τα εν λόγω έσοδα θεωρούνται, σε κάθε περίπτωση, έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνακόλουθα, για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται και αφορούν τα ακίνητα, που μισθώνονται στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ίδιου ως άνω νόμου. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το εν λόγω εισόδημα θεωρείται έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τα προαναφερθέντα, ενώ ως προς την έκπτωση των δαπανών, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των περιπτ. β΄ ή γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013, ανάλογα αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.)/ ίδρυμα ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.), αντίστοιχα.

Άλλες ερωτήσεις έχουν να κάνουν με το ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» και της οριστικοποίησης του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», με το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν εάν έχει υποβληθεί “Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής”, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε κ.α.

Έχει υποβληθεί «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής», η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν;

Δείτε εδώ ολόκληρο το εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ