Έρχονται ραβασάκια – φωτιά σε 250.000 επαγγελματίες για εισφορές σε επικουρικές και εφάπαξ

Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια του επικουρικού υπερταμείου για τις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το “Έθνος”, τα πρώτα “ραβασάκια” του ΕΤΕΑΕΠ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του οργανισμού την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα εντός των ημερών: από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστιαίο ασφάλιστρο (7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ) αποσυνδέθηκε από το εισόδημα και πλέον υπολογίζεται για όλους αναδρομικά από 2017 με βάση των κατώτατο μισθό. Οι οφειλές για τα 24 μηνιάτικα του 2017 και του 2018 θα εξοφληθούν σε 36 δόσεις. Συνεπώς οι μη μισθωτοί θα δουν την άλλη φορά για πρώτη φορά τρία ειδοποιητήρια:

– ένα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι μεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί με βάση τα 586,08 ευρώ ενώ αυτές του Φεβρουαρίου με βάση τα 650 ευρώ.

– ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2017.

– ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 οφειλές του 2018.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, όπως συμβαίνει και με τον ΕΦΚΑ, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Για τα πρώτα ειδοποιητήρια, εξετάζεται το ενδεχόμενο τρέχουσες εισφορές και δόσεις οφειλών να καταστούν πληρωτέες μέχρι τα μέσα Απριλίου, δεδομένου ότι συσσωρεύονται πολλές υποχρεώσεις σε μια πληρωμή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν και μισθωτή απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη το εκδοθέν ειδοποιητήριο καθώς θα ακολουθήσουν διασταύρωση και εκκαθάριση με τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία, ώστε να εκδοθεί εκ νέου ειδοποιητήριο εφόσον απαιτηθεί.

Η δόση για την επικουρική ασφάλιση κλειδώνει στα 13,67 ευρώ το μήνα για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έχουν πάνω από μια 5ετία ασφάλισης. Η μια δόση για το εφάπαξ (πρόνοια) κλειδώνει στα 7,81 ευρώ το μήνα για όσους ασφαλίζονται για πρόνοια και έχουν πάνω από 5ετία ασφάλισης.

Έτσι, οι υπόχρεοι σε ασφάλιση επικουρικής και εφάπαξ θα καταβάλλουν κάθε μήνα από τον Απρίλιο και μετά 21,48 ευρώ το μήνα δόση για τα οφειλόμενα του 2017 και την ίδια δόση για τα οφειλόμενα του 2018, δηλαδή 42,96 ευρώ το μήνα για τα χρέη της προηγούμενης διετίας. Όσοι ασφαλίζονται μόνο για επικουρική θα δίνουν 27,34 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι ασφαλίζονται μόνο για πρόνοια θα πληρώνουν 15,62 ευρώ το μήνα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ