Οι κόκκινες κάρτες της τρόικας

Οι κόκκινες κάρτες της τρόικας

Λίγες, αλλά καυτές είναι οι κόκκινες κάρτες που έβγαλε η τρόικα στην Ελλάδα, στην έκθεσή της ενόψει της εκταμίευσης των 43,7 δισ. ευρώ.

Η έκθεση που συντάχθηκε την Τρίτη, μία μέρα μετά την απόφαση του Eurogroup, ανάβει βεβαίως πράσινο φως για την εκταμίευση, ωστόσο υπενθυμίζει εκκρεμότητες για τα εξής θέματα:

– Αυξήσεις των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) και του ΟΣΕ. Είχε προγραμματιστεί να γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά πήραν αναβολή για αργότερα.

– Φοροδιαφυγή. Μεταξύ των άλλων, λιγότερο από το 10% του ετήσιου στόχου για πλήρη έλεγχο και το 35% του αντίστοιχου στόχου για προσωρινούς ελέγχους φορολογουμένων υψηλού εισοδήματος επετεύχθη.

– Φορολογική δήλωση. Η διακοπή των πληρωμών με μετρητά κα επιταγές στις εφορίες και η αντικατάστασή τους με εμβάσματα, καθυστερεί.

– Διαφθορά. Η Αρχή καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος θα έπρεπε να ελέγχει ετησίως 200 πόθεν έσχες εφοριακών.

– Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κυβέρνηση έπρεπε να διασφαλίσει ότι δε θα συσσωρευτούν άλλες ληξιπρόθεμες οφειλές, οι οποίες έφτασαν τα 9,3 δισ. ευρώ.

– Επικουρικές συντάξεις. Από το πρώτο τρίμηνο του 2012 εκκρεμεί η αναπροσαρμογή των επικουρικών στα ταμεία στα οποία δεν συμβαδίζουν με τις εισφορές.

– Αναπηρικές συντάξεις. Ο στόχος του περιορισμού τους στο 10% του συνόλου των συντάξεων, μεταφέρθηκε για ένα χρόνο αργότερα.

– Ιδιωτικοποιήσεις. Ο στόχος αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω, αφού από 24 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 10,4 δισ. ευρώ.

-Τιμολόγια. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις 3% του 2012 ήταν πολύ κάτω από το στόχο 12% της ΡΑΕ και ότι θα γίνουν νέες αυξήσεις τον Ιανουάριο του 2013, ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων τον Ιούλιο του 2013.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ