Στα… τάρταρα η τουρκική λίρα – Στο 11% ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε τον Απρίλιο σχεδόν στο 11% σε ετήσια βάση, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, εν μέσω ανησυχιών για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών.

Ο διψήφιος πληθωρισμός και η πτώση της λίρας, που έχει υποχωρήσει περίπου κατά 10% έναντι του δολαρίου φέτος, προκαλούν ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,87% σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 10,85%.

Το επενδυτικό κλίμα στην Τουρκία υπέστη πλήγμα, λόγω της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Τουρκίας από τον οίκο Standard & Poor’s, της συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για πρώτη φορά ύστερα από 13 μήνες αύξησης και την ανακοίνωση ενός πακέτου παροχών ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Η κίνηση του S&P και το πακέτο παροχών «τροφοδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες στην αγορά για υπερθέρμανση της οικονομίας, σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός αυξάνεται», δήλωσε αναλυτής της Rabobank.

Η λίρα, ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, υποχώρησε νωρίτερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,2487 λιρών ανά δολάριο, από το χθεσινό κλείσιμο των 4,1785.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 0,15% ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 13,25% από το 12,93% χθες.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά αναλυτές δήλωσαν ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να μειώσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ