Πιέσεις από ΔΝΤ για περικοπή σε αφορολόγητο και συντάξεις

Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Ευρώπη μπαίνει αυτή την εβδομάδα το ΔΝΤ τόσο για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους όσο και για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, κάνοντας παράλληλα προαναγγελία της απαίτησής του για εφαρμογή της περικοπής του αφορολογήτου μαζί με αυτή των συντάξεων το 2019.

Το κλίμα σύγκρουσης αναμένεται να προλειάνουν οι προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα είναι περισσότερο απαισιόδοξες από ότι αναμενόταν.

Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης η οποία αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη που είχε κάνει το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ προέβλεπε ότι για το 2018 η Ελλάδα θα είχε ανάπτυξη 2,6% του ΑΕΠ ενώ η ΕΕ και ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπαν για φέτος ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα όπου το Ταμείο αναμένεται να παραμείνει στην πρόβλεψή του ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω του 1,5% του ΑΕΠ.

Αυτό από μόνο του φέρνει στο προσκήνιο τη ρήτρα του τρίτου μνημονίου για πρόωρα μέτρα το 2019 χωρίς αντίμετρα.

Οι προβλέψεις αυτές έχουν στόχο όχι μόνο το ίδιο το ΔΝΤ να δηλώνει την παρουσία του ως αυτόνομος ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός αλλά και να πιέσει για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους άμεσα εφαρμόσιμη.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει τη διαφωνία της πλειονότητας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με πρώτη τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, που θέλουν λύση για το ελληνικό χρέος σε δόσεις και στο πλαίσιο του μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση θα φανεί από τις επαφές που θα γίνουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας έως την Κυριακή, όταν όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θα είναι παρόντες.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ