Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε με την συμφωνία στο Eurogroup

Αναβολή μέχρι το φθινόπωρο της ένταξης στο QE και μιας δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στην αγορές, αλλά και «μη αναστρέψιμες» δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2060 και σύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με τον οικονομικό κύκλο, φέρνει στα βασικά της η χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Μετά την έκβαση του Eurogroup του Μαΐου κανείς δεν πίστευε χθες ότι θα είχαμε χθες αναλυτική απεικόνιση των μέτρων για το χρέος.

Ωστόσο, το θέμα λύση του χρέους είχαμε τρία βασικά σημεία διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν:

1. Απαλείφθηκε εντελώς από το κείμενο η αιρεσιμότητα των μέτρων που επέμεναν να προσθέτουν σε κάθε προηγούμενη απόφαση που αναφέρονταν στο ελληνικό χρέος Πλέον τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί».

Στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, οι υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι να υιοθετήσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να πετύχει την εκτεταμένη ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας με βάση την απόφαση του Μαΐου του 2016.

Με την διατύπωση αυτή οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης παραδέχονται για πρώτη φορά την μη βιωσιμότητα του χρέους και δεσμεύονται σαφώς για την ελάφρυνσή του.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ