Θα δοθεί η δόση στο ΔΝΤ παρά το “ξύλο” των δανειστών

Άλλος ένας γύρος συνομιλιών υψηλού επιπέδου απέτυχε να επιλύσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρει το Bloomberg, αλλά η δόση στο ΔΝΤ θα πληρωθεί είπε ο Α. Τσίπρας.

O πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις σκληρές προτάσεις που ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστούν για να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια «διάσωσης» για να αποτραπεί μια χρεοκοπία.

Μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Α. Τσίπρας είπε ότι η βάση για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι η ελληνική πρόταση που αντιτίθεται σε νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων και όχι το νέο σκληρό σχέδιο που εκπονήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τους πιστωτές.

Ανέφερε ότι τα αιτήματα για περικοπές στο εισόδημα των φτωχών συνταξιούχων και για αυξήσεις στο ΦΠΑ είναι απαράδεκτες, τονίζοντας τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας ενάντια στη λιτότητα.

“Οι ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι είναι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης,” δήλωσε ο Α. Τσίπρας στους δημοσιογράφους νωρίς την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα. Δεν μπορούμε να «κάνουμε τα ίδια λάθη, τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

Η επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή του ότι «εντατική εργασία» θα συνεχιστεί και «έχει επιτευχθεί πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων με βάση τις διάφορες προτάσεις.”

Χωρίς πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, η χώρα καλείται να πληρώσει τέσσερις δόσεις ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ιούνιο, καθώς τελειώνει αυτό το μήνα το πρόγραμμα «διάσωσης» στη ζώνη του ευρώ.

Ο Α. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στην πρώτη πληρωμή Ιούνιο του ΔΝΤ, η οποία οφείλεται Παρασκευή. «Μην ανησυχείτε», είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα, προβάλλουν Bloomberg και Reuters.

 

Δείτε επίσης:

Iskra: ΟΧΙ σε συμφωνία που δεν θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Καθυστέρηση πληρωμών ως “μηχανισμό εκβιασμού” προτείνει ο Μηλιός

Αυτά είναι τα δυο σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ