Bloomberg: Τι θα φέρει ένα παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Όσο χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τόσο πιο κοντά έρχεται η ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας για κάθε είδους πληρωμές, από φόρους μέχρι ψώνια σε μαγαζιά και σούπερ μάρκετ, αναφέρει το Bloomberg.

Ακόμη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα, αν οι συνομιλίες με τους πιστωτές αποτύχουν, αναφέρει το Bloomberg.

Η βασική ιδέα βέβαια σημαίνει απλά πως το νέο παράλληλο νόμισμα θα είναι για το εσωτερικό για μισθούς, συντάξεις εσωτερικές πληρωμές, ενώ για χρέος θα αποπληρώνεται σε ευρώ. Το άνισο… της υπόθεσης στο βιοτικό επίπεδο δεν χρειάζεται και μεγάλη εξήγηση.

Τα χρήματα αυτά θα αποτελούν ένα IOU, το οποίο θα εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι, εξηγεί το άρθρο του Bloomberg, για μισθούς  και συντάξεις. Θεωρητικά, οι πολίτες δεν θα έχουν πρόβλημα να δεχτούν αυτά τα χρήματα επειδή θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν φόρους.

 «Είναι όμως αυτή η ιδέα εφαρμόσιμη ή αποτελεί απλά μια… άσκηση ιδεών;» διερωτάται ο αρθρογράφος. Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Φανκ Κιρκεργκάρντ, έναν ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Peterson για Διεθνή Οικονομικά Θέματα, αυτό το σενάριο δεν έχει καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.

«Οι Έλληνες θα έβλεπαν με καχυποψία το νέο νόμισμα και δεν θα το θεωρούσαν ίσο με το ευρώ», σημειώνει. «Γνωρίζοντας τι έχει συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, θα φοβόντουσαν ότι η κυβέρνηση θα τύπωνε μεγάλη ποσότητα, δημιουργώντας υπερπροσφορά που θα υποβάθμιζε την αξία του νομίσματος». Επίσης, «η εφαρμογή του θα εξαγρίωνε τους άλλους Ευρωπαίους και την ΕΚΤ και θα δημιουργούσε πρόσθετα πολιτικά προβλήματα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο οικονομολόγος στο πρακτορείο Bloomberg, χαρακτηρίζοντας την ιδέα αφελή.

Δείτε επίσης:

Σενάρια Moody’s για Grexit και παράλληλο νόμισμα IOU

Bloomberg: Γεύση Κούβας θα φέρει το παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ