Financial Times: Η θηλιά του χρέους… στους δανειστές

Το θέμα του χρέους ως κύρια θηλιά στην ασφυξία της Ελλάδας, αναδεικνύει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times, μετά και την κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για την προοπτική περιορισμού του.

Στην κορυφή της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει από το πρώτο πακέτο «σωτηρίας» της Ελλάδας το 2010, μολονότι κοινός παρανομαστής ήταν η διαρκής λιτότητα αφού αποτέλεσμα δεν υπήρξε, παραμένει η απομείωση του χρέους και ποιος θα φορτωθεί το κόστος.

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ως ένα βαθμό, επειδή η οικονομία έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ από τις περιοριστικές συνταγές της τρόικας.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πως επηρεάζει το χρέος η συρρίκνωση του ΑΕΠ:

Οι πληρωμές δόσεων προς τους δανειστές βαραίνουν την Ελλάδα, ως μια οικονομία που δεν μπορεί ακόμα να σηκώσει κεφάλι, ιδιαίτερα μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν για το ΑΕΠ και το χρέος. Αλλά αυτό βάρος εύκολα γυρνά στους δανειστές όταν η Ελλάδα πει δεν έχω χρήματα και προτιμώ να πληρώσω μισθούς και συντάξεις. Ο φόβος της στάσης πληρωμών βαραίνει την τρόικα, εκτιμά το σχόλιο στους FT. 

 

Η Κομισιόν κατέβασε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ στο 0,5% το 2015, από 2,5% πριν ένα τρίμηνο, ενώ ανέβασε το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ στο 180% από 170%.

Πρόκειται για μεγάλο άλμα, από το οποίο μόνο το ένα τέταρτο μπορέι να εξηγηθεί ότι οι Βρυξέλλες μείωσαν τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,8% στο 2,1%, αναφέρει το σχόλιο Το υπόλοιπο αφορά περισσότερο, προφανώς, στη χαμηλότερη πρόβλεψη για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, τα οποία έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.

Το άλμα του ποσοστού του χρέους είναι καμπανάκι για τους πιστωτές της Ελλάδας. Οι δικές τους αναθεωρημένες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του βάρους του χρέους της στην Ελλάδα εξαρτάται πολύ περισσότερο από την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης παρά από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει πως η απαίτηση περισσότερης δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι πλέον μόνο κακό για την Ελλάδα αλλά και για τους ίδιους τους πιστωτές.

 

Δείτε επίσης

Γλέζος: Όχι υποχωρήσεις, όχι εκλογές

Χαστούκι Κομισιόν: Ρίχνει στο 0,5% το ΑΕΠ ανεβάζει στο 180% το χρέος

Financial Times: Το Grexit ως λυτρωτικό… διαζύγιο – ΦΩΤΟ

Κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

Bloomberg View: Οι “Καυτές Σέλες” και η απόδραση της Ελλάδας – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ