Παράταση στις διαπραγματεύσεις έως τέλος Μαρτίου

Του Τάσου Δασόπουλου

Άτυπη παράταση ενός επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι και το τέλος Μαρτίου, έχει ήδη εξασφαλίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα μετά τις εκλογές της 25ης του μήνα.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι η παράταση αυτή έχει εξασφαλιστεί πριν από την προκήρυξη των εκλογών και με την προοπτική να υπάρχει επαρκεί χρόνος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ενεργοποίηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

Δεν αναγράφηκε όμως ούτε στην αίτηση της ελληνικής πλευράς ούτε και στην απόφαση της τρόικας και των κρατών μελών που ενέκριναν την τεχνική παράταση από τα κοινοβούλια τους.

Τούτο διότι η παροχή της παράτασης πέραν των χρονικών ορίων του δημοσιονομικού έτους (το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) θα σήμαινε και παράταση του ελληνικού μνημονίου κάτι που δεν επιθυμούσε καμία από τις δύο πλευρές. Ούτε η Ελλάδα ούτε και η τρόικα.

Επίσης, η παράταση του ελληνικού προγράμματος για παραπάνω από δύο μήνες θα απαιτούσε μακροχρόνιες διοικητικές και νομικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων και ουσιαστικών και όχι τυπικών εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ