Με κουπόνι 4,75% και επιτόκιο 4,95% το ελληνικό ομόλογο

Με κουπόνι 4,75% και επιτόκιο 4,95% το ελληνικό ομόλογο

Κλείνει το βιβλίο προσφορών με εντυπωσιακά για την Αθήνα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές φτάνουν πλέον στα 20,8 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν πάνω από 550 εντολές από επενδυτικούς οίκους.

Η επίσημη καθοδήγηση που έθεσε η ελληνική πλευρά είναι, σύμφωνα με πηγές του Reuters, στο 4,95% (το κουπόνι είναι 4,75%), ενώ το ποσό που θα αντληθεί θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος ήταν 2,5 δισ. ευρώ.

Οπως μετέδωσε νωρίτερα το Εuro2day.gr χαρακτηριστικό του πυρετού για την έκδοση 5ετούς ομολόγου είναι το γεγονός ότι από χθες το απόγευμα στήθηκε σκιώδης δευτερογενής αγορά με τους επενδυτές να προσφέρουν τιμές που αντιστοιχούν σε yield 4,75%, την ώρα που δεν είχε καν ανοίξει το βιβλίο.

Το ύψος των ενδεικτικών προσφορών που εξασφαλίζει υψηλή υπερκάλυψη της έκδοσης εξηγεί με βάση διαχειριστές κεφαλαίων την παραπάνω πρακτική. «Αρκετοί ξένοι ξέρουν ότι δεν θα ικανοποιηθεί η ζήτησή τους και σπεύδουν να αγοράσουν μέσω over the counter συναλλαγών πριν ακόμη ανοίξει το βιβλίο», σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Η ανακοίνωση της έκδοσης έκανε τους ελληνικούς τίτλους στη δευτερογενή αγορά να σημειώσουν μεγάλη πτώση, με το ελληνικό 10ετές να πέφτει για πρώτη φορά μετά το 2010 κάτω από το 6%, ενώ θετικά ήταν και τα σχόλια του Πολ Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος της τρόικας στο ΔΝΤ έκανε λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο το οποίο συνηγορεί υπέρ της επιτυχίας του προγράμματος».

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα, ενώ μετρούν τα κέρδη της έκδοσης.

Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κάνει μια πολιτική δήλωση, «προβάλλοντας» την επιτυχία της έκδοσης στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Στο υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας , ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Στέλιος Παπαδόπουλος παρακολουθούν τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, επιχειρούν να κάνουν «ταμείο» βλέποντας την καμπύλη των επιτοκίων να αναδημιουργείται και σχεδιάζουν ήδη την επόμενη μέρα.

Το ενδεχόμενο για νέες εκδόσεις τίτλων διάρκειας από 12 μήνες έως 3 ή 7 έτη είναι ανοιχτό, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα spot στην καμπύλη των επιτοκίων και βαρόμετρο για τις επόμενες αποφάσεις θα είναι τα σημερινά αποτελέσματα.

Κέρδη προδιαγράφονται σε πέντε μέτωπα:

1. Μείωση κόστους δανεισμού. Η ύπαρξη ενός πενταετούς ομολόγου ασκεί πιέσεις στο κόστος δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων. Η φημολογία ότι επίκειται έκδοση προσγείωσε την Τρίτη το επιτόκιο του εξάμηνου εντόκου γραμματίου στο 3,01% και εκτιμάται ότι μετά την έκδοση σταδιακά θα υποχωρήσει στο 1%-1,5%. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το stock των εντόκων γραμματίων πλησιάζει σήμερα τα 15 δισ. ευρώ. Αν το επιτόκιο από το 3% υποχωρήσει πράγματι στο 1%, αυτό σημαίνει μείωση τόκων κατά 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

2. Ένα βήμα πιο… μακριά από νέο μνημόνιο. Στελέχη της αντιπολίτευσης ήδη πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η έκδοση, σημείωναν μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο θα δανειστεί ακριβά σε σχέση με τα δάνεια που χορηγούνται σήμερα από τον Μηχανισμό Στήριξης. «Ας μας το πουν αν θέλουν να παραμείνουμε στο μνημόνιο», έλεγαν με νόημα κυβερνητικές πηγές. Άλλωστε, όπως εξηγούν, στο υποθετικό σενάριο όπου αντληθούν σήμερα 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5% (αναμένεται σαφώς χαμηλότερο) η ετήσια επιβάρυνση σε σχέση με το μέσο κόστος δανεισμού από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ (2,5%) είναι 2,5 μονάδες, γεγονός που σημαίνει ετήσια επιβάρυνση τόκων κατά 62,5 εκατ. ευρώ.

Η επιβάρυνση κρίνεται αμελητέα μπροστά στα κέρδη επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.

3. Διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. Σε αυτό το μέτωπο τα κέρδη είναι περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο. Η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους η οποία αναμένεται να ανοίξει στις 5 Μαΐου θα γίνει πλέον σε άλλη βάση, με την Ελλάδα στις αγορές, με πρωτογενές πλεόνασμα και ικανοποιώντας τις συνθήκες που είχαν τεθεί στο περίφημο Eurogroup του Νοεμβρίου.

4. Μείωση επιτοκίων χορηγήσεων – ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη ρευστότητα. Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, η έκδοση πενταετών ομολόγων θα έχει άμεσo αντίκτυπο στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών, τα οποία στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης αναμένεται να υποχωρήσουν κατά μία μονάδα. «Οι τράπεζες θα αποκτήσουν ένα reference point και το καλύτερο reference point που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε είναι η πενταετία», εξηγεί αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας πως σήμερα η τιμή αναφοράς που υπήρχε ήταν η δεκαετία. Η επάνοδος του Δημοσίου στις αγορές άλλωστε ανοίγει τον δρόμο και για μεγάλες επιχειρήσεις να επανέλθουν στον στίβο του διεθνούς δανεισμού.

5. Περιορίζεται η εξάρτηση από την EΚΤ. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, χωρίς καινούργια ομόλογα δεν μπορείς να κάνεις ρέπος και χωρίς ρεπος δεν μπορείς να κάνεις αναχρηματοδότηση στα υπάρχοντα ομόλογα. Και αυτό σε στέλνει αναγκαστικά στην EKT. Η αρχή για το σπάσιμο αυτού του κύκλου αναμένεται να γίνει σήμερα.

Πηγή: euro2day.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ