Τι θα γίνει με τα φάρμακα

Τι θα γίνει με τα φάρμακα

 

Τη χρυσή τομή, που θα προκαλέσει τις λιγότερες αντιδράσεις και ταυτόχρονα θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, αναζητεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι η διανομή των εν λόγω σκευασμάτων θα συνεχισθεί αποκλειστικά από τα φαρμακεία, αλλά θα απελευθερωθούν οι τιμές τους, δεν θα υπόκεινται πλέον δηλαδή σε καθεστώς διατίμησης.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι θα τεθεί ένα μέγιστο όριο αύξησης των τιμών είτε στα σημερινά επίπεδα είτε έως 10%, προκειμένου να αποτραπούν μεγαλύτερες ανατιμήσεις ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Η Καθημερινή», το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά κάποια μοντέλα που εφαρμόζονται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ισχύει η απελευθέρωση της τιμολόγησης και της διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία και την Ιρλανδία ορισμένα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται μόνο παρουσία φαρμακοποιού και μόνο κάποια πολύ απλά (όπως η ασπιρίνη) διατίθενται ελεύθερα εκτός φαρμακείου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ