Στουρνάρας: Αποτελεσματική η συνεργασία με την τρόικα-Όλη η επιστολή

Στουρνάρας: Αποτελεσματική η συνεργασία με την τρόικα-Όλη η επιστολή

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έστειλε απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία του με την τρόικα, ωστόσο άσκησε και κριτική, επισημαίνοντας το μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε για να επιτευχθούν ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι μεταρρυθμίσεων, τις αστοχίες στις προβλέψεις, όπως αυτή με τον πολλαπλασιαστή αλλά και στον ιδιαίτερα αισιόδοξο στόχο για το χρέος και στο μείγμα πολιτικής που έδινε έμφαση στην αύξηση των φόρων.

Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται ερωτήσεις όπως ποιός ήταν ο ρόλος του καθενός από τα θεσμικά όργανα, ποιά μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για τις προβλέψεις για το χρέος, ποιός ήταν υπεύθυνος για την τελική απόφαση, ποιά ήταν η συμμετοχή του Eurogroup, εάν υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένα μέτρα που λαμβάνονταν δεν ανταποκρίνονταν σε νόμους που ίσχυαν, ενώ ζητείται και περιγραφή της ποιότητας της συνεργασίας με την τρόικα.

«Η συνεργασία με την τρόικα μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, χωρίς βεβαίως να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του Προγράμματος, όπως είναι λογικό σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης», ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα στην σχετική ερώτηση για τη συνεργασία.

Στο ερώτημα, για το εάν είναι ικανοποιημένος με τους στόχους και τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας κάνει λόγο για εντυπωσιακή προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, με οποιοδήποτε κριτήριο και αν χρησιμοποιηθεί.

Δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ