Δηλώσεις από το ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς

Το ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς

 

Mε ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο θα πρέπει να λυθεί το θέμα των πλειστηριασμών, όπως δήλωσε ο εκρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες από την Αθήνα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο συμφωνίας στο θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό ζήτημα» που θα πρέπει να επιλυθεί με ένα «ισορροπημένο» και «δίκαιο τρόπο».

Κατά τη σημερινή συνέντευξή Τύπου , ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε λόγο για «δύσκολα» και «ευαίσθητα»  θέματα στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο και «αφού οι ελληνικές αρχές καταγράψουν περαιτέρω πρόοδο για την εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να επιτευχτεί συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο».

Πάντως, ο κ. Ράις δεν διευκρίνισε πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, μέσα στα πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ για την παρούσα φάση των συνομιλιών, ανέφερε ότι οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις του ΔΝΤ, παρέπεμψε στα όσα ανέφερε ο Πολ Τόμσεν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε νέα οριζόντια μέτρα, αλλά σε στοχευμένα που δεν θα πλήττουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Ο κ. Ράις παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες βιώνουν «δύσκολες στιγμές» και ότι το ΔΝΤ βοηθά την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να επιτευχθεί ανάπτυξη και να ξεπεραστεί η κρίση.

 

Συζήτηση για το κούρεμα το καλοκαίρι του 2014 

 

Για τη θέση του Ταμείου σχετικά με την πιθανότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται να συζητηθεί κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι του 2014. 

Απαντώντας σε ερώτηση, με αφορμή τα όσα έχουν συμφωνηθεί πρόσφατα στο Eurogroup για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προβληματικών τραπεζών, τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί «τραπεζική ενοποίηση» και εγκαθίδρυση ενός «κεντρικού συστήματος», προσθέτοντας ότι από πλευράς ΔΝΤ δεν έχει προταθεί οτιδήποτε περί «κουρέματος» και ότι από το Μάιο του 2013, το ΔΝΤ συνέταξε έκθεση για τις αναδιαρθρώσεις χρέους. Η σχετική έκθεση, που κάνει αναφορά σε θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων, θα παρουσιασθεί στο ΔΣ του Ταμείου νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2014.

Για την πρόσφατη αναφορά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ότι για το ΔΝΤ ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωρίσει το λάθος του στο θέμα του πολλαπλασιαστή στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, τόνισε ότι είναι μια «παλιά ιστορία» και «έχουν ειπωθεί αρκετά» μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν «λανθασμένες εκτιμήσεις» το 2010, αλλά στη συνέχεια το πρόγραμμα άλλαξε και λαμβάνοντας υπόψη τις «νέες εξελίξεις». Επίσης, πρόσθεσε ότι το τωρινό πρόγραμμα περιλαμβάνει «πολύ μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή», μέσα σε «μεγαλύτερη χρονική περίοδο», καθώς η Ελλάδα έτυχε ελάφρυνσης του χρέους, υποστηρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ