«Εμφύλιος» πριν από την άφιξη

«Εμφύλιος» πριν από την άφιξη

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Πληρωμένη απάντηση δίνουν οι Βρυξέλλες στις υπόνοιες που υπάρχουν διάχυτες στο έγγραφο εργασίας των τεχνικών υπηρεσιών του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, εξ ονόματος της Επιτροπής απαντάει στο ΔΝΤ ότι δύο βασικές παραδοχές του κειμένου υποκρύπτουν άγνοια της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα η Κομισιόν διαφωνεί θεμελιωδώς στην κριτική για τον χρόνο που έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στην έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το δεύτερο σημειο είναι προφανώς και θεμελιωδώς λάθος – καθώς μεταρρυθμίσεις υπάρχουν και δεν εφαρμόστηκαν με αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Το πρώτο σημείο συνιστά άγνοια κινδύνου ή αδιαφορία για τις επιπτώσεις της επιλογής μια αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει το από 2010 και την αρχή του προγράμματος.

Οι Βρυξέλλες αντιτείνουν ότι τέτοιος μηχανισμός δεν υπήρχε, μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο κατάρρευσης άλλων κρατών μελών, καθώς οι οικονομίες είναι διασυνδεδεμένες και σε γενικές γραμμές δεν εξυπηρετούσε τους στόχους της ευρωζώνης. Αυτά λίγο πολύ εξήγησε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι από την Φρανκφούρτη.

Οι στόχοι των εταίρων για την ευρωζώνη ήταν προπαντός η ενότητα, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας και η ανάσχεση της μετάδοσης του κινδύνου. Σε δεύτερη φάση, ήταν και η τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήταν προφανές ότι η Κομισιόν θα διαφωνούσε για παράδειγμα, στη δημιουργία των λεγόμενων ειδικών οικονομικών ζωνών, όπου το κεκτημένο δεν θα ίσχυε.

Το κείμενο του Ταμείου υπονοεί ότι ήταν λάθος η επιλογή να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μην αφεθεί να χρεοκοπήσει. Αυτοί όμως που γράφουν αυτά τα κείμενα, γράφουν με βάση τις καταστατικές αρχές του ΔΝΤ, που προφανώς δεν ταυτίζονται με αυτές της ΕΕ. Η υπόθεση σε σχέση με το βάθος της ύφεσης που δεν υπολογίστηκε σωστά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ κακώς ενεπλάκη σε ένα χρέος που ακόμα δεν είναι βιώσιμο – δεν βγάζει το συμπέρασμα ότι κακώς πήρε η Ελλάδα καθ υπόδειξη του Ταμείου μέτρα λιτότητας.

Για καλή τύχη της χώρας και των πολιτών οι κοινοτικές αξίες που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα του ΔΝΤ, αποτελούσαν προσωπική προτεραιότητα αρχικά του Ντομινικ Στροσ-Καν και αργότερα της Κριστίν Λαγκάρντ (που ευτυχώς ξεπέρασε τον Μεξικάνο συνυποψήφιό της στη μάχη της διαδοχή). Χωρίς τις ψήφους των εταίρων που μετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και των ΗΠΑ η Ελλάδα θα είχε αντιμετωπιστεί ως Αργεντινή ή πολύ χειρότερα.

Το ΔΝΤ δεν βρίσκεται πάντως σε κόντρα με την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι βρίσκονται σε κόντρα με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες εντός του Ταμείου. Από καιρού εις καιρόν αυτή η κόντρα πιέζει τις καταστάσεις και οδηγεί σε εξελίξεις την ελληνική υπόθεση.

Το έγγραφο εργασίας των τεχνικών υπηρεσιών του ΔΝΤ για παράδειγμα θεωρεί σωστή επιλογή τη πρόθεση για το δημοψήφισμα του τότε πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Σε άλλο σημείο μέμφεται την κυβέρνηση για την πραγματική της βούληση να χτυπήσει τα εδραιωμένα συμφέροντα – λέει πως μόνο αν το κάνει θα έρθει η ανάπτυξη και θα αυξηθεί η απασχόληση.

Γενικώς τα ευρήματα ενός κειμένου εργασία, που έχει συνταχθεί για συγκεκριμένου σκοπούς μπορούν να αξιολογηθούν μόνο εντός της συνάφειάς τους. Όποιος κάνει την αξιολόγηση πρέπει να κατανοεί τις προθέσεις και τις καταστατικές δεσμεύσεις του συντάκτη. Για παράδειγμα σκοπός του ΔΝΤ ή της ΕΕ δεν είναι να φέρει το σοσιαλισμό. Είναι να διαχειριστεί χρεοκοπημένες χώρες και δει εκτός πολιτισμένου κόσμου. Υπό αυτό το πρίσμα, το ΔΝΤ θα γράφει αυτά που γράφει, οι Εταίροι θα κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό και αν οι δρόμοι τους χωρίσουν κάποια στιγμή, καλώς να μας έρθει και αυτή η στιγμή. Το ΔΝΤ, ή μάλλον κάποια μέλη του εκτιμούν ότι κακώς πληρώνει το Ταμείο για τους Έλληνες, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους.

Στις Βρυξέλλες όμως που προστάτευσαν την Ελλάδα, από τη χρεοκοπία, το ΔΝΤ και όσο μπορούσαν από τον εαυτό της, οι κραυγές για “λάθος που κάποιοι το είχαν εντοπίσει από τότε” ακούγονται αν μη τι άλλο ως ύβρις. Όσοι εντόπιζαν, τάχα, τα λάθη ας πρόσεχαν να μην φτάσουν οι δαπάνες τα 55 δις το 2009, ας έκαναν κάτι τον Οκτώβρη που εντόπιζαν το έλλειμμα μαμούθ, κοινώς ας πρόσεχαν, λένε κύκλοι της Κομισιόν.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ