Βρήκαν στο μάτι του κάτι που είχε περάσει απαρατήρητο για 15 χρόνια

Ένας άνδρας που πήγε για μια συνήθη οφθαλμολογική εξέταση βρέθηκε να έχει ένα θραύσμα στον κερατοειδή χιτώνα του και οι γιατροί λένε ότι ήταν εκεί για 15 χρόνια.

Υπέστη έναν οδυνηρό ‘διαπεραστικό τραυματισμό’ ενώ ασχολιόταν με την κηπουρική στα τέλη της δεκαετίας του 2000, αλλά δεν πίστεψε ότι είχε πάθει κάτι σοβαρό γιατί ο πόνος του εξασθενούσε με τον καιρό.

Οι γιατροί ήθελαν να ελέγξουν τα μάτια του λόγω του διαβήτη του, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης εάν τα προβλήματα δεν εντοπιστούν έγκαιρα.

Τα πρώτα τεστ δεν έδειξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στα μάτια του. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι είχε ένα “ξένο σώμα” το οποίο διέσχισε τον κερατοειδή του χιτώνα, το διαυγές, σε σχήμα θόλου, εξωτερικό στρώμα.

Η προσεκτικότερη επιθεώρηση αποκάλυψε ότι το αντικείμενο ήταν ένα ξύλινο θραύσμα 3 χιλιοστών. 

Οφθαλμίατροι στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Ντιτρόιτ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μοιράστηκαν φωτογραφίες του στο BMJ Case Reports. Ο άγνωστος άνδρας, περίπου 30 ετών, πιστεύεται ότι ζούσε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Γράφοντας στο περιοδικό, οι ειδικοί χαρακτήρισαν την υπόθεση “αξιοσημείωτη”. Η ομάδα ανέφερε: «Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται και αντιμετωπίζονται αμέσως μετά τον τραυματισμό, καθώς συχνά προκαλούν σημαντικό πόνο, ερυθρότητα και δακρύρροια και χρησιμεύουν ως μοχλός μόλυνσης.  ‘Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ξένο σώμα μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και μπορεί να παραμείνει απαρατήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι γιατροί δεν επιβεβαίωσαν αν αφαίρεσαν το θραύσμα.

«Ο ασθενής είχε ιστορικό διαπεραστικό τραυματισμό στα μάτια»

Η εξαγωγή ξένων αντικειμένων που είναι θαμμένα στο μάτι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ευαίσθητης θέσης τους.  Ο άνδρας είπε να συνεχίσει την κανονική του ζωή και το κοιτάξει πίσω εάν υπέφερε από πόνο, ερυθρότητα ή προβλήματα όρασης.

Προειδοποίησαν ότι το θραύσμα θα μπορούσε να είχε τρυπήσει τον κερατοειδή του, έναν φρικτό τραυματισμό που θα μπορούσε να τον είχε τυφλώσει.

Συζητώντας τον αρχικό τραυματισμό του στην κηπουρική, η ομάδα τόνισε: «Ο ασθενής είχε ιστορικό διαπεραστικό τραυματισμό στα μάτια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κηπουρικής πριν από 15 χρόνια. Τη στιγμή του τραυματισμού, ο ασθενής ανέφερε ότι ένιωθε άμεσο πόνο και ενόχληση, αλλά αποφάσισε να μην αναζητήσει ιατρική βοήθεια καθώς τα συμπτώματα φαινόταν να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Δεν ακολουθήθηκε περαιτέρω οφθαλμική αξιολόγηση ή θεραπεία και η όραση του ασθενούς φαινόταν σταθερή με τα χρόνια».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ