Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: SOS από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία

“Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο”, είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας που διεξάγει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Το μήνυμα απευθύνεται  σε επαγγελματίες υγείας οι οποίοι  πρέπει να έχουν τη βέλτιστη εκπαίδευση για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη, αλλά και στους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση για να διαχειρίζονται σωστά την καθημερινότητά τους.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια ύπουλη και πολύπλοκη νόσος, που οδηγεί σε επιπλοκές και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής. Εκτιμάται ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, το 29,1% των ατόμων με Διαβήτη είναι αρρύθμιστοι και το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. Συνολικά, 2.700.000 άτομα σχετίζονται με τη νόσο. 

Στόχος της ΕΔΕ  είναι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης, ωστόσο όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί της η θεσμοθετημένη, από το 2018, εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Διαβήτη δεν έχει ενεργοποιηθεί. Η ΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει η Πολιτεία άμεσα με νομοθετική ρύθμιση για την επανέναρξη της εξειδίκευσης και τη στελέχωση των 22 Διαβητολογικών Κέντρων και 62 Διαβητολογικών Ιατρείων της χώρας, τα οποία “οδηγούνται σιγά-σιγά σε απαξίωση αν συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της υποστελέχωσής τους και της έλλειψης εξειδικευομένων ιατρών, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων με Διαβήτη”.

Επιπλέον η ΕΔΕ, ζητά να απονεμηθεί ο τίτλος της εξειδίκευσης σε όλους τους Παθολόγους και Παιδιάτρους που έχουν μετεκπαιδευτεί και διαθέτουν πιστοποιητικό.

Την ανάγκη εξειδικευμένων γιατρών στον Διαβήτη, υπογραμμίζουν και  οι εκπρόσωποι ασθενών, σημειώνοντας ότι οι επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πώς να ανιχνεύουν και να διαγιγνώσκουν τη νόσο νωρίς ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ