Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα

Τα αβοκάντο είναι φρούτα που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο. Χαρακτηρίζονται από έναν μεγάλο κεντρικό σπόρο που περιβάλλεται από μια μοναδικά λεία και κρεμώδη πράσινη σάρκα και μία τραχιά εξωτερική φλούδα.

Αυτό το εξαιρετικό φρούτο περιέχει την υψηλότερη ποσότητα λίπους, θερμίδων και πρωτεΐνης από οποιοδήποτε άλλο. Έχει επίσης μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, βιταμινών Β (όπως φυλλικό οξύ), βιταμίνης Ε και καροτενοειδών.

Έτσι δεν προκαλεί εντύπωση που η κατανάλωση αβοκάντο έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Τα αβοκάντο δεν είναι μόνο γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν και μία εξαιρετική βουτυρώδη γεύση.

Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν τα αβοκάντο είναι υγιεινά για να τα καταναλώνετε τακτικά. Αν προσφέρουν οφέλη για την υγεία; Αν αξίζουν πραγματικά την υψηλή τιμή αγοράς; Για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι λέει η έρευνα σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

Η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία και ευεξία σας. Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με μια εντυπωσιακή ποσότητα φυτικών ινών, που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 13,5 γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτει σχεδόν τις μισές διατροφικές ανάγκες σε ημερήσια βάση των ενηλίκων.

Εάν καταναλώνετε την συνιστώμενη ημερήσια δόση σε φυτικές ίνες (28 με 34 γραμμάτια την ημέρα) αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Με τη σειρά τους, τα ευεργετικά μικρόβια αποικοδομούν και ζυμώνουν τις προσλαμβανόμενες ίνες για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. «Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παρέχουν υγεία στα κύτταρα του εντέρου και στην επένδυση του εντέρου», λέει ο γιατρός JeJe Noval.

Και συνεχίζει: «Πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν πρεβιοτικά στοιχεία, όπως το αβοκάντο. Επομένως, η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως αβοκάντο, μούρα και ξηροί καρποί όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως το ξινολάχανο και το γιαούρτι μπορεί να παράγει οφέλη για την υγεία».

Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αφθονία βακτηρίων που ζυμώνουν τις ίνες, αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και χαμηλότερες συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις χολικού οξέος είναι προβληματικές επειδή μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή του εντέρου και να οδηγήσουν σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης, εξηγεί ο Noval. «Η μείωση του χολικού οξέος στα κόπρανα μπορεί να μειώσει την ανεξήγητη διάρροια σε ορισμένα άτομα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα» τονίζει ο γιατρός. Επομένως, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να προάγει την υγιή πεπτική λειτουργία.

Μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Η προσθήκη αβοκάντο στα γεύματά σας μπορεί επίσης να ωφελήσει τη διαχείριση του βάρους σας. Η περιεκτικότητα των αβοκάντο σε λίπος σημαίνει ότι έχουν αυξημένες θερμίδες. Ωστόσο μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of American Heart Association παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες διατηρούσαν σταθερό σωματικό βάρος. Επομένως, η κατανάλωση αβοκάντο δεν συνέβαλε στην αύξηση βάρους.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την αύξηση βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients. Επιπλέον, μια μελέτη Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε αβοκάντο μία φορά την ημέρα μπορούν να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος τους.

Ο λόγος που τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά για τη διαχείριση βάρους είναι λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα αισθήματα κορεσμού, ενώ τα μονοακόρεστα λίπη (ειδικά το ελαϊκό οξύ) μπορούν να μειώσουν την αποθήκευση λίπους όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με άλλη μελέτη.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ ανδρών, γυναικών και ατόμων κάθε φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσετε μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μονοακόρεστα λίπη, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά που είναι υποστηρικτικά της υγείας της καρδιάς περιλαμβάνονται σε ένα ώριμο αβοκάντο.

Λόγω της υψηλής θρεπτικής τους πυκνότητας, μια μελέτη στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με μείωση κατά 16% έως 22% του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εάν κάποιος άλλαζε μισή μερίδα βουτύρου, μαργαρίνης, αυγού, τυριού, γιαουρτιού ή επεξεργασμένου κρέατος με την ίδια ποσότητα αβοκάντο μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι η μείωση της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Εάν ενδιαφέρεστε να αποτρέψετε την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σας και να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας, η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει. Σύμφωνα με έρευνα, το αβοκάντο περιέχει την ένωση λουτεΐνη, η οποία διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές ή φυτική χρωστική ουσία που αποτελεί το 66% έως 77% της συνολικής συγκέντρωσης καροτενοειδών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πιστεύεται ότι προσδίδει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι τα ηλικιωμένα άτομα που τρώνε αβοκάντο ή γουακαμόλε είχαν σημαντικά υψηλότερα γνωστικά σκορ σε όλα τα γνωστικά τεστ. Από τα γνωστικά τεστ που αξιολογήθηκαν, η κατανάλωση αβοκάντο φάνηκε να βελτιώνει σημαντικά την απόδοση της μνήμης. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό επειδή η μνήμη είναι συνήθως η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που αντιμετωπίζει πρόβλημα σε άτομα με νευροεκφυλιστικές ασθένειες σχετιζόμενες με την ηλικία.

Συμβουλές για να προσθέσετε αβοκάντο στα γεύματά σας

Τα αβοκάντο είναι εξίσου νόστιμα όσο και θρεπτικά. Πριν απολαύσετε τη γεύση και τα οφέλη ενός αβοκάντο, θα θέλετε σίγουρα να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το τέλειο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Εάν έχετε κάνει ποτέ μια βόλτα στον διάδρομο των προϊόντων και έχετε αρπάξει ένα αβοκάντο με την απορία αν θα ωριμάσει εγκαίρως για το επόμενο γεύμα σας, δεν είστε οι μόνοι. Για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα έτοιμο προς κατανάλωση, αναζητήστε αβοκάντο που έχουν πιο σκούρο δέρμα και είναι ελαφρώς μαλακά στην αφή.

Μία από τις καλύτερες συμβουλές για να διαπιστώσετε εάν το αβοκάντο σας είναι ώριμο είναι να αφαιρέσετε το μικρό στέλεχος από την κορυφή του. Αν είναι πράσινο, είναι έτοιμο. Εάν τελικά αγοράσετε ένα άγουρο αβοκάντο, μην ανησυχείτε. Απλώς τοποθετήστε το σε μια καφέ χάρτινη σακούλα με ένα μήλο για να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης. Μόλις έχετε τέλεια ώριμα αβοκάντο, μπορείτε να τα απολαύσετε σε αλμυρά πιάτα όπως ένα πέστο αβοκάντο, σε γουκαμόλε και στις πράσινες σαλάτες σας.

Τι να θυμάστε

Τα αβοκάντο δεν έχουν μόνο κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση τους. Περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη και φυτικές ίνες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, να προάγουν τη διαχείριση του βάρους και να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Επομένως, η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είναι η τέλεια προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Πηγή: FOXreport.gr

Πλουτώνιο από τον βαθύ ωκεανό υποδεικνύει μία κοντινή έκρηξη Kilonova πριν από 3-4 εκατομμύρια χρόνια

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προϊστορική κατοικία 16.800 ετών μέσα σε σπήλαιο – Τα μυστικά της εντυπωσιακής «χρονοκάψουλας»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ