Τι να τρώτε όταν παίρνετε κορτιζόνη

Ένας τραυματισμός, κάποιο πρόβλημα στην άρθρωση, ένα αυτοάνοσο και πολλές φορές η κορτιζόνη αποτελεί βασική θεραπεία. Δείτε τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τις παρενέργειές της.

Εάν αυτό το διάστημα παίρνετε κορτιζόνη θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη διατροφή σας, επειδή προκαλεί κάποιες παρενέργειες όπως κατακράτηση υγρών, φούσκωμα κ.ά. Η Κλινική Διαιτολόγος Shirley Patterson, BSc (Hons) RD μας εξηγεί τι μπορείτε να τρώτε και τι να κάνετε αυτήν την περίοδο.

Τι είναι η κορτιζόνη

Είναι μία ορμόνη, που στο σώμα μας παράγεται ως κορτιζόλη από τα επινεφρίδια. Η κορτιζόλη συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, την απόκριση στο stress, στη φλεγμονή κ.λπ.

Τι προβλήματα προκαλεί η λήψη κορτιζόνης;

Η κορτιζόνη είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις, αλλά υπάρχουν περιορισμοί. Yπάρχουν ενδείξεις ότι τα στεροειδή δεν παρέχουν μακροπρόθεσμο όφελος και έχουν βλαβερή επίδραση στους τένοντες και τους χόνδρους. ⁠Όταν παίρνετε κορτιζόνη εμφανίζονται παρενέργειες στον οργανισμό, όπως στον ενεργειακό μεταβολισμό και στον μεταβολισμό των ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορος). ⁠⁠Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν μετά από χρόνια ή οξεία λήψη κορτιζόνης είναι:

  • Αύξηση της πίεσης και του σακχάρου.
  •  Εμφάνιση γλαυκώματος (από τη χρήση κορτιζονούχου κολλυρίου).
  • Μεταβολές της διάθεσης.
  • Η μακροχρόνια χρήση της μπορεί ακόμη να προκαλέσει:
  •  Γαστρικό έλκος.
  • Οστεοπόρωση.
  • Καταρράκτη.
  • Σύνδρομο Cushing.
  • Ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις, καθώς καταστέλλει το ανοσοποιητικό.

Τι να τρώτε όταν παίρνετε κορτιζόνη

Η κορτιζόνη παρέχει προσωρινή ανακούφιση. Εάν αναζητάτε μακροχρόνια ανακούφιση ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Αποφύγετε το αλάτι
  • Μειώστε τη ζάχαρη
  • Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά
  • Πάρτε ασβέστιο και βιταμίνη D
  • Αυξήστε το κάλιο και το μαγνήσιο
  • Επιλέγετε άπαχη πρωτείνη

Ακολουθείτε διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

H διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μέτρια έως πλούσια σε πρωτεΐνες (1,5 g / Kg /day) και χαμηλή σε λιπαρά (<30% των συνολικών θερμίδων).

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη θεωρούνται, μεταξύ άλλων, το μπρόκολο, η ντομάτα, τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια, τα δαμάσκηνα, το άπαχο αποβουτυρωμένο γάλα, το παγωτό σοκολάτα, τα ρεβίθια, το άπαχο γιαούρτι,  οι φράουλες, τα βραστά καρότα και το γλυκό καλαμπόκι. ⁠

Αποφύγετε το αλάτι

Αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε νάτριο όπως: τουρσί, καπνιστά-παστά, ελιές, ψωμί, αλλαντικά, αλμυρά τυριά, αλατισμένους καρπούς, έτοιμες σάλτσες.⁠ Αντικαταστήστε το αλάτι χρησιμοποιώντας καρυκεύματα, λεμόνι, ξύδι για να ενισχύστε τη γεύση.

Μειώστε τη ζάχαρη

Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης αλλά και των τροφίμων που την περιέχουν, όπως για παράδειγμα αναψυκτικά, καραμέλες, γλυκά, κέικ, μπισκότα.⁠

Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά

Προτιμάτε τροφές με υψηλές ποσότητες νερού όπως φρούτα και λαχανικά.⁠

Πάρτε ασβέστιο και βιταμίνη D

Αυξήστε την κατανάλωση ασβεστίου με γαλακτοκομικά προϊόντα, σαρδέλες με κόκκαλα, σολομό, μαρίδα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πράσινα λαχανικά, όσπρια και βιταμίνης D από λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, κρόκο αυγού.⁠

Αυξήστε το κάλιο και το μαγνήσιο

Αυξήστε την ποσότητα καλίου, καλές πηγές: μπανάνες, αβοκάντο, πορτοκάλια, πατάτες, σπανάκι, μπρόκολο, καθώς και του μαγνησίου: Ξροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, γαρίδες.⁠

Επιλέγετε άπαχη πρωτείνη

Η κορτιζόνη έχει επίδραση στη μυική μάζα, ο καταβολισμός της μυϊκής μάζας είναι μία συχνή παρενέργεια. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες. Το σημαντικό στην προσπάθεια της αύξησης της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης είναι η ταυτόχρονη χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Ο συνδυασμός αυτός είναι απαραίτητος γιατί συχνά, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη του αίματος παρουσιάζουν αυξημένες τιμές σε όσους χρησιμοποιούν κορτιζόνη. Οι πηγές λοιπόν που προτιμώνται για να επιτευχθεί αυξημένη πρωτεϊνική πρόσληψη είναι κυρίως άπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ασπράδι αβγών και άπαχο κόκκινο κρέας.

Επίσης θα βοηθήσουν και αυτά:

Κάντε φυσικοθεραπεία

Οι διατάσεις και η ενδυνάμωση των μυών βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα αρθρίτιδας. Μελέτη που συνέκρινε τις ενέσεις κορτιζόνης με τη φυσικοθεραπεία ανέφερε ότι η φυσικοθεραπεία παρείχε καλύτερη μακροπρόθεσμη ανακούφιση.

Χάστε το περιττό βάρος

Η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να μειώσει την πίεση σε μια άρθρωση. Ένας άλλος λόγος για να χάσετε το υπερβολικό βάρος: η κορτιζόνη μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι., σύμφωνα με έρευνα.

Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής

Απλές αλλαγές, όπως η αλλαγή παπουτσιών, μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των μικροτραυμάτων που βιώνει μια άρθρωση καθημερινά.

Πηγή: oloygeia.gr

Μάθετε όλες τις ειδήσεις και τα τελευταία νέα για την υγεία στο oloygeia.gr

Αερόβια άσκηση και μακροζωία: Πόσα λεπτά και τι είδους άσκηση κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ