Θεσσαλονίκη: Ελλείψεις στα αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο-Αναζητούν φάρμακα σε άλλους νομούς

Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται στα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση του στρεπτόκοκκου στη Θεσσαλονίκη. Γονείς και φαρμακοποιοί αναζητούν τα φάρμακα ακόμη και σε άλλους νομούς.

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για την αύξηση περιστατικών – Τι συμβουλεύουν οι παιδίατροι

Ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται σε έξαρση, τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες στη Θεσσαλονίκη και τα ράφια των φαρμακείων σταδιακά αδειάζουν. Ταυτόχρονα, τα δύο αντιβιοτικά για την θεραπεία του στρεπτόκοκκου, η πενικιλίνη και η αμαξοκιλλίνη δίνονται με το σταγονόμετρο.

«Μόνο το 10% από όσα χρειαζόμαστε»

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης μίλησε για το ζήτημα στο ThessToday.gr: «Οι γονείς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο της πόλης μέχρι να βρουν ένα κουτάκι που έχει περισσέψει για να πάρουν τα αντιβιοτικά που ζητούν. Παράλληλα, εμείς οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, αναζητούμε τα φάρμακα και απευθυνόμαστε σε άλλους συναδέλφους, όπως και πολλές φορές και σε άλλους νομούς πέρα από την Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη, αλλά σε ένα πιο γενικό πλαίσιο υπήρχε και νωρίτερα έλλειψη στα αντιβιοτικά. Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι γονείς είναι προτιμότερο να τηλεφωνούν στα φαρμακεία για να δουν εάν υπάρχει διαθεσιμότητα και εφόσον λάβουν θετική απάντηση να προσέρχονται στα φαρμακεία, διαφορετικά, θα γυρνάνε όλη τη Θεσσαλονίκη για να βρουν».

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς – ΒΙΝΤΕΟ

Αυξημένη ζήτηση στα strep test

Μετά τον τραγικό θάνατο του επτάχρονου παιδιού από την Ημαθία που κατέληξε στο Ιπποκράτειο, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στα αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον στρεπτόκοκκο από τους γονείς, οι οποίοι επικοινωνούν καθημερινά με τα φαρμακεία προκειμένου να μάθουν εάν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ