Συναγερμός για την ιλαρά και στην χώρα μας – Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ερευνώνται άλλα δύο

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ιλαράς και στη χώρα μας, την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημική έξαρση.

Δύο άτομα επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από ιλαρά, ενώ άλλα δύο πρόσωπα διερευνώνται ως «ύποπτα κρούσματα». Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη και το δεύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα άλλα δύο υπό διερεύνηση κρούσματα βρίσκονται κι αυτά στην Κρήτη και αποτελούν επαφές του ατόμου που προβλήθηκε από ιλαρά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για παιδιά, αλλά για ενήλικες, ταξιδιώτες από τη Ρουμανία και τη Ρωσία, χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της ιλαράς. Οι ασθενείς, όπως και οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, έχουν απομονωθεί, ενώ στους συγγενείς χορηγήθηκε προληπτικά και το εμβόλιο της ιλαράς.

Εντός της ημέρας ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την αύξηση των εμβολιασμών, με στόχο την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης μιας νέας επιδημίας ιλαράς, παρόμοιας με αυτή του 2017. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 καταγράφηκαν 30.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, ενώ το 2022 είχαν επιβεβαιωθεί μόλις 1.000.

Εμβολιασμό των παιδιών συνέστησε η Ματίνα Παγώνη

Τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη είναι πάρα πολλά, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, και ενημέρωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δικαιολόγησε αυτή την εξέλιξη με το επιχείρημα ότι τα 2,5 χρόνια της πανδημίας ο κόσμος δεν έκανε τον προβλεπόμενο εμβολιασμό στα παιδιά.

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι έκαναν τη μία δόση, οπότε δεν συμπλήρωσαν τον εμβολιασμό, δεν πήγαιναν λόγω του ότι ήταν κλειστά, φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία», είπε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «ευτυχώς στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ιλαράς» και προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της ιλαράς τα παιδιά τους, γιατί οι επιπλοκές είναι σοβαρές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ