Στις 15 Οκτωβρίου η βιωματική δράση ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ «1ο Blind Guide Καλλιθέας»

Στις 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η βιωματική δράση ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ «1ο Blind Guide Καλλιθέας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.

«Στις 15 Οκτωβρίου κλείνουμε τα μάτια και ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια κοινωνία ισότητας και συμπερίληψης. Αν για τους βλέποντες το Λευκό Μπαστούνι είναι το σύμβολο της τυφλότητας, για τους τυφλούς είναι σύμβολο ελευθερίας, αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας. Ταυτόχρονα είναι και σύμβολο συμπερίληψης. Ως Πολιτεία, με μικρές αλλά και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, διασφαλίζουμε το δικαίωμα των ατόμων με οπτική αναπηρία, να ζουν ανεμπόδιστα την καθημερινότητα τους», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συνέντευξη Τύπου για την βιωματική δράση ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ «1ο Blind Guide Καλλιθέας».

Σκοπός της δράσης, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας, στις 15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, είναι βλέποντα άτομα να επιχειρήσουν να διασχίσουν μια διαδρομή με δεμένα τα μάτια τους, κρατώντας λευκό μπαστούνι και με βοήθεια συνοδού, ώστε  να βιώσουν τη διαδρομή, όπως ένα άτομο με οπτική αναπηρία. Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ (Ελ. Βενιζέλου 210, Καλλιθέα), θα φτάσει μέχρι το τέρμα της οδού Σπάρτης (π. Τσαλδάρη), με επιστροφή πάλι πίσω στο ΚΕΑΤ, όπου και θα γίνει σχετική απονομή μεταλλίων συμμετοχής. Παράλληλα, θα διεξαχθούν στον αύλειο χώρο του Κέντρου, γυμναστικές επιδείξεις προσαρμοσμένες στα άτομα με οπτική αναπηρία.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ, την ΕΣΑΜΕΑ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών εκπόνησαν ειδική μελέτη και συντάχθηκε το σχετικό πόρισμα για τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του Εκπαιδευτή Κινητικότητας και Προσανατολισμού. Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου: «Ήταν μια απολύτως αναγκαία πρωτοβουλία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σήμερα στην Ελλάδα διαθέτουμε 9 μόλις επαγγελματίες εκπαιδευτές τυφλών, όταν τα άτομα με οπτική αναπηρία ξεπερνούν τις 17.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία δεν έχουν την ευκαιρία να τύχουν εκπαίδευσης που θα στηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και τη συμπερίληψή τους στην κοινότητα. Όμως αυτό επιτέλους αλλάζει! Από τις αρχές του 2023, ξεκινούν τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν την ειδική πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα».

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, η διοικήτρια και πρόεδρος του ΚΕΑΤ, Σοφία Χαμονικολάου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημήτρης Σηφάκης και ο Κωνσταντίνος Χατζής, άτομο με οπτική αναπηρία.

Δόμνα Μιχαηλίδου

Δόμνα Μιχαηλίδου

Η διοικήτρια και πρόεδρος του ΚΕΑΤ, Σοφία Χαμονικολάου, δήλωσε ότι: «Σκοπός της βιωματικής δράσης, είναι να γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα που συναντούν οι συνάνθρωποι μας με οπτική αναπηρία στην καθημερινότητα τους και να τονίσουμε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμης χωρίς διακρίσεις, φραγμούς και αποκλεισμούς».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, δήλωσε ότι: «Ως Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε δίπλα σε αυτούς τους αγωνιστές, «πρωταθλητές της ζωής», αλλά και στους αρωγούς και συμπαραστάτες τους! Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης ώστε να συμβάλλουμε στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους και στην ανεμπόδιστη ενασχόλησή τους με δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημήτρης Σηφάκης, ανέφερε ότι: «Το λευκό μπαστούνι σηματοδοτεί στα άτομα με οπτική αναπηρία την αυτονομία στην καθημερινότητα τους και ιδιαίτερα την ανεξάρτητη μετακίνηση τους. Επιτακτική, λοιπόν, είναι η ανάγκη ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης στη χώρα μας για την κάλυψη των αναγκών στην εκπαίδευση των ατόμων με οπτική αναπηρία με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση τους».

Δόμνα Μιχαηλίδου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ