Προσωπικός γιατρός: «Παγώνουν» οι ποινές έως την 1η Δεκεμβρίου – Η παράταση που δόθηκε

Μετατίθεται από την 1η Οκτωβρίου για την 1η Δεκεμβρίου, ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό γιατρό. Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Την απόφαση είχε προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές. «’Εχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον Προσωπικό Γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η παράταση δόθηκε καθώς οι πολίτες σε αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση ιατρού, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία οι εγγραφές πολιτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού ξεπέρασαν τις 4.000.000, ενώ το δίκτυο των προσωπικών γιατρών ενισχύεται και με και με άλλες ειδικότητες εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπενθυμίζει την έντονη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου των αντικινήτρων και τονίζει την πάγια θέση του ότι ότι ο προσωπικός ιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.

Σημειώνεται ότι στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ