Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε γιαούρτι

Πηγή φωτογραφίας: sara-cervera/unsplash

Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται ύστερα από ζύμωση του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια. Το γιαούρτι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους.

Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε το γιαούρτι εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση υγείας που σχετίζεται με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το γιαούρτι

Δυσανεξία στη λακτόζη

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώσουν πολλά είδη γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη στο γάλα και στο γιαούρτι. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν πεπτικά προβλήματα, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. 

Επιπλέον, το γιαούρτι με προβιοτικά τείνει να περιέχει λιγότερη λακτόζη από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβιοτικά – τα λεγόμενα “καλά βακτήρια” – διασπούν ένα μέρος της λακτόζης κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη διαπιστώνουν ότι μπορούν να ανεχθούν το γιαούρτι όταν το καταναλώνουν με μέτρο.

Αλλεργία στο γάλα

Άτομα με αλλεργία στο γάλα είναι αλλεργικά στην καζεΐνη ή στον ορό γάλακτος, τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης αυτές τις πρωτεΐνες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση όπως:

Άτομα με αλλεργία στο γάλα δεν μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι με ασφάλεια.

Άτομα με διαβήτη

Πολλοί τύποι και μάρκες γιαουρτιού περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένες από τις αποβουτυρωμένες ποικιλίες.

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση που επηρεάζεται από τη ζάχαρη, όπως ο διαβήτης, θα χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση γιαουρτιού.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Παρόλο που είναι σπάνιο, τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού που περιέχουν ζωντανά βακτήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσοχή σε αυτούς τους συνδυασμούς με το γιαούρτι

Αντιβιοτικά (Τετρακυκλίνη)

Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την ποσότητα τετρακυκλίνης που απορροφά το σώμα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της. Για να αποφύγετε αυτήν την αλληλεπίδραση, καταναλώστε γιαούρτι δύο ώρες πριν ή τέσσερις ώρες μετά τη λήψη των αντιβιοτικών.

Σιπροφλοξασίνη (Cipro)

Η σιπροφλοξασίνη είναι ένα αντιβιοτικό. Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την ποσότητα σιπροφλοξασίνης που απορροφά το σώμα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της. Για να αποφύγετε αυτήν την αλληλεπίδραση, καταναλώστε γιαούρτι τουλάχιστον μία ώρα μετά τη σιπροφλοξασίνη.

Νιλοτινίμπη 

Το γιαούρτι μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της νιλοτινίμπης. Ωστόσο, δεν φαίνεται να αυξάνει τις παρενέργειες της νιλοτινίμπης.

Διαφορετικοί τύποι γιαουρτιού:

Πιθανά οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία:

Συμπερασματικά, το γιαούρτι είναι μια τροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε την κατανάλωσή του εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση υγείας που σχετίζεται με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Exit mobile version