Παρασκευής στον Realfm 97,8: Κορύφωση του κύματος του κορονοϊού τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες

Την επιδημιολογική εικόνα όσον αφορά στον κορονοϊό, τη γρίπη και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις περιέγραψε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.

Σχετικά με τον κορονοϊό, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση για περίπου 5 εβδομάδες και αυτό καταγράφεται σε ό, τι αφορά τις νοσηλείες και σε απλές κλίνες. Εκεί η αύξηση είναι σημαντική και συνεχιζόμενη. Οι νοσηλείες που αφορούν σε διασωληνώσεις και ΜΕΘ δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση και αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στα υψηλά ποσοστά ανοσίας, αλλά και στη συνεχιζόμενη χρησιμοποίηση των αντιικών φαρμάκων. Η επίδραση του κορονοϊού είναι μεγαλύτερη σε ό, τι αφορά τις νοσηλείες σε σχέση με τη γρίπη και τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις που και αυτές παρουσιάζουν μεγάλη και σημαντική έξαρση ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η επιβάρυνση στο ΕΣΥ αφορά κυρίως στις απλές κλίνες».

Σε ό, τι αφορά τον στρεπτόκοκκο και το κοξάκι, ειδικά το κοξάκι, υπήρχε μία έξαρση που αφορούσε μάλλον στην περίοδο του Φθινοπώρου, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή. «Μάλλον αυτή η έξαρση δεν συνεχίζεται αυτές τις ημέρες, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 10 ετών μας απασχολούν περισσότερο οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο καθηγητής υποστήριξε ότι «ο αριθμός των ατόμων που έχουν έρθει για εμβολιασμό είναι περιορισμένος. Υπάρχει η σκέψη στην κοινότητα ότι επειδή έχουν εμβολιαστεί τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι απαραίτητο.

Αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού η προστασία δεν είναι ικανοποιητική αν έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικές δόσεις μία φορά τον χρόνο, σύμφωνα με τις συστάσεις».

Ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «θα έχουμε μια κορύφωση όσον αφορά στο κύμα του κορονοϊού τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες, ενώ η κορύφωση για τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις θα υπάρχει κορύφωση προς τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό δείχνει η εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα».

«Έχει νόημα να κάνει κάποιος εμβόλιο ειδικά για τη γρίπη καθώς αναμένεται κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και για τον κορονοϊό αρκεί κάποιος να μην έχει προσβληθεί σε διάστημα τριών μηνών. Αυτός δεν χρειάζεται γιατί έχει ανοσία» είπε ο κ. Παρασκευής.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ